Ameriški predsednik Joe Biden je v pogovoru za televizijo ABC v petek zavrnil možnost odstopa od predsedniške kampanje in po priznanju, da je na televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom slabo nastopil, zatrdil, da je še vedno najbolj usposobljen kandidat za zmago proti republikancu. Medtem je zaradi besednega lapsusa ponovno sprožil veliko ogorčenje.

Javnost se ogorčena sprašuje, ali predsednik še ve, o čem govori

Joe Biden se je med intervjujem za filadelfijsko radijsko postajo WURD zamenjal s podpredsednico Kamalo Harris. Dejal je namreč, da je ponosen, da je on prva temnopolta ženska v Beli hiši, ki je služila s temnopoltim predsednikom. To je bila pod Barackom Obamo Kamala Harris.

Pohvalil se je tudi z imenovanjem prve temnopolte ženske na vrhovno sodišče in izbiro prve temnopolte ženske za podpredsednico.

Gre le za enega izmed besednih lapsusov ameriškega predsednika, za katerega marsikdo meni, da ne ve več, kaj sploh govori. Pojavlja se namreč vedno več posnetkov Bidna, ki govori nesmisle. V javnosti se predvsem zaradi njegovega nastopa v predsedniški debati pojavljajo pozivi, da naj odstopi od kandidature.

Biden: Prav vsak dan imam kognitivni test

"Mislim, da ni nihče drug bolj usposobljen za predsednika ali zmago v tej tekmo kot jaz," je medtem po kritikah zatrdil Biden in menil, da je edini, ki lahko drži skupaj zvezo Nato, ker da tega ni sposoben nihče drug. Biden je zavrnil vztrajna vprašanja voditelja Georgea Stephanopoulosa, ali je pripravljen opraviti kognitivni test. "Prav vsak dan imam kognitivni test. Vse, kar počnem, je test," je dejal.

Intervju z nekdanjim članom vlade bivšega predsednika ZDA Billa Clintona je bil prijazen, čeprav je Stephanopoulos postavil vsa glavna vprašanja, ki po soočenju Bidna in Trumpa skrbijo demokrate. Spraševal ga je o pozivih demokratskih kongresnikov, naj odstopi, Biden pa je zatrdil, da ga vsi pozivajo naj ostane v tekmi, in odgovornost za pozive k odstopu naprtil medijem.

Zavračal je voditeljeve navedbe o tem, da zaostaja v anketah in trdil, da imajo svoje ankete, ki kažejo drugo podobo. Dejal je, da bo odstopil od kampanje le, če pride z nebes Bog in mu to pove. Na vprašanje, ali je iskren sam s seboj, da bo res sposoben zmagati na volitvah in nadaljevati delo predsednika ZDA, je Biden zatrdil, da se sicer ne bi podal v kampanjo.

Bi moral odstopiti?

Ankete kažejo, da se mu zaostanek za Trumpom povečuje, najmanj štirje kongresni demokrati so ga javno pozvali naj se umakne, skupina senatorjev pod vodstvom Marka Warnerja iz Virginije pa naj bi se pripravljala na podoben korak.

Biden je med intervjujem povedal, da ga k odstopu pozivajo le mediji. Vztrajal je, da je bil med soočenjem s Trumpom le utrujen in je imel pač slab večer, poroča STA.

Vendar pa je nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame David Axlerod na omžreju X opozoril na problem. Objavil je, da predsednik nevarno izgublja stik z realnostjo. "Pred štirimi leti ob tem času je bil v anketah za deset točk pred Trumpom. Danes zaostaja šest točk," je objavil Axelrod.

Vendar gre Biden naprej. Bela hiša je napovedala, da bo ta konec tedna obiskal Pensilvanijo, nato pa ga čaka naporen teden vodenja vrha zveze Nato v Washingtonu, kjer namerava imeti tudi novinarsko konferenco.