Globalno

VIDEO: Jezni kmetje v Nemčiji blokirajo promet in zapirajo avtoceste

Uredništvo , 08.01.24 ob 13:05

Nemški kmetje so začeli protestni teden proti načrtom vlade o zmanjšanju subvencij v kmetijstvu.

VIDEO: Jezni kmetje v Nemčiji blokirajo promet in zapirajo avtoceste

S traktorji so nemški kmetje blokirali ceste in ulice, povzročili prometni kaos med jutranjo konico. Minister Robert Habeck je opozoril, da skupine posameznikov izkoriščajo proteste za lastne interese, poroča STA.

S številnimi traktorji blokirali vstop na avtoceste

Nemški kmetje so danes zjutraj povzročili prometne zastoje v več regijah severne in vzhodne Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V severovzhodni nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska so kmetje s številnimi traktorji blokirali vstop na avtoceste po celotni deželi. Pri teh protestih so jih podpirala tudi prevozna podjetja, ki izražajo nestrinjanje s predlaganim povišanjem cestnin za tovornjake.

V okrožju Cloppenburga na severozahodu dežele Spodnje Saške je bilo 40 vozil, ki so blokirala glavno cesto. Na Saškem so po podatkih tamkajšnje policije nekateri avtocestni priključki v okolici Dresdna ostali blokirani. Na demonstracijah pred Brandenburškimi vrati v Berlinu se je večje število protestnikov udeležilo s svojimi vozili.

Policija je na glavnem bulvarju med Brandenburškimi vrati in Stolpom zmage v središču sosednjega parka Tiergarten do 10. ure zjutraj naštela 566 traktorjev, tovornjakov, avtomobilov, kombijev in prikolic, skupaj z okoli 550 ljudmi. Kmetijska mehanizacija je poleg Berlina ovirala tudi dostop do središč mest, kot so Hamburg, Köln in Bremen. Na vsakem protestu je bilo prijavljenih do 2000 traktorjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzrok leži v načrtu za zmanjšanje davčnih olajšav

Nemške kmete je razjezil vladni načrt za zmanjšanje davčnih olajšav v kmetijstvu, kar je sprožilo več protestov, vključno s tistim pred Brandenburškimi vrati v Berlinu sredi decembra. Po ocenah združenja nemških kmetov DBV bi kmetijstvo izgubilo skoraj milijardo evrov, če bi kmetje izgubili pravico do delnega povračila trošarine za nafto ter bi morali plačevati davek na motorna vozila za kmetijska in gozdarska vozila.

Vlada je po protestih omilila načrte. Kot so sporočili iz urada kanclerja Olafa Scholza, bodo ohranili oprostitev davka na kmetijsko mehanizacijo, subvencije za dizelsko gorivo pa bodo postopoma zmanjšali. Kmetje kljub omilitvam vztrajajo pri zahtevi po popolni ohranitvi obeh predlaganih odprav davčnih olajšav. Vodja združenja nemških kmetov (DBV), Joachim Rukwied, je obtožil nemško vlado, da kmetijstvu odvzema prihodnost in ogroža zagotavljanje varne oskrbe s visokokakovostno domačo hrano.

"Upamo, da bo berlinska vlada dobila razum in da bo to nesorazmerno breme za kmetijstvo zmanjšano. To je naš glavni cilj na demonstracijah," je dejal za radio RBB-Inforadio. Nemški gospodarski minister Robert Habeck je opozoril, da proteste kmetov skušajo ugrabiti skrajne skupine, in pozval k zaščiti demokracije. "Po spletu krožijo pozivi s fantazijami o državnem udaru. Oblikujejo se ekstremistične skupine, odkrito se razkazujejo nacionalistični simboli," je v videonagovoru, objavljenem na družbenih omrežjih, dejal Habeck.