Švica ukinja davčno oprostitev na uvoz električnih vozil, saj je njihovo vse večje število na švicarskih cestah močno oklestilo davčne prihodke države. Od 1. januarja naprej bo tako kot za vozila na fosilna goriva tudi za električna vozila veljal štiriodstotni davek na uvoz.

Stanje se naj bi močno spremenilo

Električna vozila so bila oproščena plačila davka vse od njihovega prihoda na trg leta 1997. Takrat je vlada želela vzpostaviti spodbude za nakup električnih avtomobilov, zdaj pa se je po njenih navedbah “stanje močno spremenilo”, je med tednom poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Zvezni svet meni, da davčna oprostitev kot spodbuda ni več potrebna glede na močno povečanje deleža uvoženih električnih vozil v celotnem uvozu in cenovno konvergenco,” je sporočila vlada.

Med letoma 2018 in 2022 se je letni uvoz električnih vozil povečal za skoraj šestkrat, s približno 8000 na več kot 45.000 vozil. V prvi polovici letošnjega leta je bilo v Švico uvoženih okoli 30.400 električnih vozil, kar je 66-odstotni skok glede na enako obdobje lani. Električna vozila so letos predstavljala skoraj četrtino vsega uvoza avtomobilov, medtem ko so ga v prvi polovici leta 2022 16 odstotkov.

“To povečanje predstavlja občutno zmanjšanje prejemkov od avtomobilskih dajatev,” pravi vlada. Za leto 2022 je davčni primanjkljaj zaradi davčne oprostitve za električna vozila znašal okoli 78 milijonov švicarskih frankov (81 milijonov evrov), medtem ko naj bi se letos povečal na med 100 do 150 milijonov švicarskih frankov, ocenjuje vlada.

STA