Pogajalci Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) so dosegli dogovor o tem, da bo nemška političarka Ursula von der Leyen še naprej vodila Evropsko komisijo. Vodenje Evropskega sveta naj bi prevzel socialist Antonio Costa.

Potrebovala bo glasove 361 poslancev

Neformalni dogovor bodo morali zdaj potrditi voditelji članic. Po dva voditelja iz vrst EPP, S&D in Renew naj bi danes dosegli neformalni dogovor o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah, ki pa ga bodo morali na vrhu v Bruslju v četrtek in petek potrditi voditelji članic na zasedanju Evropskega sveta. V skladu z današnjim dogovorom se po navedbah virov pri EU Ursuli von der Leyen obeta še en mandat na čelu Evropske komisije. Če bo Evropski svet potrdil ta dogovor, bo o imenovanju von der Leyen nato odločal Evropski parlament. Tam bo potrebovala glasove 361 od 720 poslancev.

Dogovor o novem mandatu von der Leyen na čelu komisije je kasneje v Berlinu potrdil vodja nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz. "Predsedniki vlad in držav so se davi na videokonferenčnem srečanju strinjali, da Ursulo von der Leyen predlagajo za drugi mandat," je povedal. To je označil za dobro odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes sklenjeni dogovor predvideva še, da naj bi položaj predsednika Evropskega sveta zasedel nekdanji portugalski premier Costa iz vrst socialistov. Za imenovanje za mandat, ki traja dve leti in pol, potrebuje podporo kvalificirane večine voditeljev članic. To pomeni najmanj 15 držav, v katerih živi najmanj 65 odstotkov vseh prebivalcev EU. Nekoliko bolj negotovo je medtem, kdo bo zasedel položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, navajajo viri. Ta naj bi se v skladu z današnjim dogovorom trojice političnih družin obetal estonski premierki iz družine evropskih liberalcev Kaji Kallas. Evropski parlament pa naj bi medtem še naprej vodila malteška političarka Roberta Metsola iz EPP.

Predsednika parlamenta sicer volijo evropski poslanci, a je običajno prav tako del kadrovske sestavljanke po evropskih volitvah. Pogajalci EPP, S&D in Renew naj bi se znova sestali v četrtek zjutraj pred začetkom vrha EU. Pred tem pa naj bi von der Leyen govorila tudi z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki vodi skrajno desno stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki bo najverjetneje imela tretjo največjo politično skupino v prihodnjem sklicu parlamenta. ECR namreč v pogovorih ni sodelovala, piše STA.

Dosegli so dogovor o razdelitvi vodilnih položajev

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa se bo von der Leyen z italijansko premierko neposredno pogajala o tem, kateri položaj bo njeni državi pripadel v prihodnji Evropski komisiji. Kandidat Melonijeve naj bi bil trenutni minister za evropske zadeve in kohezijo Raffaele Fitto iz vrst njene skrajno desne stranke Bratje Italije. Prizadevala naj bi si za vidnejši, morda tudi podpredsedniški položaj v komisiji. Madžarski premier Viktor Orban, ki na ravni EU ni del nobene politične družine, pa je bil kritičen do dogovora EPP s socialisti in liberalci, saj da je v nasprotju z vsem, na čemer temelji EU. "Namesto vključevanja seje delitve," je zapisal na družbenem omrežju X. Tako se zdi, da so osrednje tri politične družine tik pred četrtkovim začetkom dvodnevnega vrha EU dosegle dogovor o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU, pri čemer pa ni mogoče izključiti še kakšnega presenečenja.

Zdaj bodo o tem odločali voditelji držav članic, med njimi premier Robert Golob, ki imajo na dnevnem redu zasedanja še strateške prioritete EU za obdobje 2024-2029, nadaljnjo podporo Ukrajini, bližnjevzhodni konflikt in številne druge teme.