Nemški parlament je sinoči zavrnil predlog CDU in CSU o pošiljanju raket dolgega dosega Taurus v Ukrajino. Skoraj vsi predstavniki vladajoče koalicije – socialdemokrati, zeleni in liberalci – so zavrnili predlog Krščansko-demokratske unije (CDU) in sestrske bavarske Krščansko-socialne unije (CSU), da bi v Ukrajino poslali sodobne rakete švedsko-nemške izdelave, poroča Siol. 

Ameriški predsednik Joe Biden je v Belo hišo v sredo povabil voditelje demokratov in republikancev v ameriškem kongresu in jih prepričeval v nujnost hitre potrditve dodatne vojaške podpore Ukrajini. Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Mike Johnson pa je vztrajal, da je treba najprej urediti razmere na južni meji ZDA.

"Razumemo Ukrajino, vendar ..."

"Predsednik Biden je poudaril pomen kongresne potrditve virov, ki jih Ukrajina potrebuje - vključno z zračno obrambo in topništvom - za obrambo pred rusko invazijo. Nedejavnost kongresa ogroža nacionalno varnost ZDA, zvezo Nato in preostali svobodni svet," je po srečanju sporočila Bela hiša.

Biden se je strinjal, da se je treba spopasti z izzivi na južni meji in ponovil, da ostaja zavezan dogovoru o politiki in dodatnih virih na meji, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Moramo vztrajati, da je meja glavna prioriteta. Moramo narediti spremembe. Republikanci razumemo potrebo za financiranje Ukrajine, vendar pa je sedanje stanje na meji nesprejemljivo," je po poročanju portala Politico po srečanju novinarjem povedal Johnson.

Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer je povedal, da se Biden zaveda, da razmere na meji med ZDA in Mehiko niso dobre in da želi bistvene spremembe.

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je dejal, da ne bo svetoval predsedniku predstavniškega doma, kako naj sprejme kakšen zakon, vendar pa je dodal, da je nujen dogovor, ki bo privedel do sprememb na meji.

Število nezakonitih prehodov ameriške meje z Mehiko se je v času Bidnovega mandata zelo povečalo. Republikanci želijo, da Biden in demokrati privolijo v reforme, ki bi zmanjšale ilegalne migracije. Vztrajajo, da brez tega ne bodo potrdili dodatne podpore Ukrajini. ZDA brez potrditve kongresa Ukrajini ne morejo več pošiljati pomoči za obrambo pred rusko agresijo.

Predstavniški dom kongresa je v sredo potrdil nezavezujočo resolucijo, ki kritizira pristop Bidnove administracije do krize na meji. Resolucijo je podprlo tudi 14 demokratov.