Izrael tudi po tem, ko je Meddržavno sodišče (ICJ) v petek odločilo, da mora nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi, nadaljuje napade na ta predel Gaze. Izraelske oblasti zavračajo odločitev ICJ, nadaljnje obstreljevanje Gaze ter palestinskega prebivalstva pa utemeljujejo s pravico do samoobrambe, poročajo tuje agencije.

Izrael je danes izvedel napade na območju Gaze, kjer se obenem nadaljujejo tudi spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Tako očividci kot ekipe francoske tiskovne agencija AFP poročajo, da sta bili kljub odločitvi ICJ tarča mesti Rafa in Deir al Balah. Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je po poročanju AFP zatrdil, da Izrael ne bo izvajal "vojaških operacij v stanovanjskih predelih Rafe, kjer bi bilo lahko ogroženo palestinsko civilno prebivalstvo".

Izrael sicer zavrača sodbo ICJ

"Obtožbe genocida, ki jih je proti Izraelu uperila Južna Afrika so zavržne in nezaslišane," sta v skupni izjavi zatrdili izraelsko zunanje ministrstvo in svet za nacionalno varnost. "Izrael v vojni proti Hamasu postopa glede na pravico do obrambe svojega ozemlja in državljanov, kar je skladno z našimi moralnimi vrednotami in mednarodnim pravom, vključno s humanitarnim pravom," še trdijo. Meddržavno sodišče je v petek sprejelo odločitev, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze. Ob tem je znova potrdilo odločitvi iz marca in januarja letos, ko je Izraelu odredilo, da mora storiti vse, da prepreči genocidna dejanja v Gazi, in zagotoviti nujno pomoč njenim prebivalcem.

Odločitev ICJ je del postopka v okviru tožbe, ki jo je konec lanskega leta na ICJ vložila Južna Afrika. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi, poroča STA.