Izraelski predsednik Jicak Hercog se je za pomoč pri obrambi pred nočnimi iranskimi napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. "Sile dobrega bodo premagale sile zla," je ob tem zapisal na omrežju X. Prepričanost o zmagi je izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hkrati je tudi iranska vojska danes sporočila, da je z napadom z droni in raketami na Izrael izpolnila vse svoje cilje pri povračilnih ukrepih za napad na njihov konzulat v Damasku. Izrael in ZDA so posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom proti Iranu, in v nasprotnem primeru zagrozili z veliko močnejšim odgovorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Izraelu zadovoljni, zahvaljujejo se ZDA

Izraelski predsednik Jicak Hercog je danes po obsežnem napadu Irana z droni in raketami izrazil hvaležnost vojakom in poveljnikom ter koaliciji držav z ZDA in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na čelu. Kot izhaja iz navedb predstavnikov izraelske vojske, so jim pomoč pri sestrelitvi večine iranskih izstrelkov nudile ZDA, Združeno kraljestvo, Jordanija in Francija.

Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali."

Pred srečanjem vojnega kabineta, ki je napovedano za 14.30 po srednjeevropskem času, je napade za radio izraelskih oboroženih sil komentiral tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac. Kot je povedal, oblasti preučujejo svoje možnosti. "Dejali smo: če Iran napade Izrael, bomo napadli Iran. In ta komentar je še vedno veljaven," je pojasnil.

Iran po navedbah vojske v napadu na Izrael dosegel vse svoje cilje

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem danes posvaril Izrael in njegove zaveznike pred kakršnimikoli "nepremišljenimi" dejanji po iranskem napadu z droni in raketami. "Če bodo sionistični režim ali njegovi podporniki ravnali nepremišljeno, bodo dobili odločen in veliko močnejši odgovor," je izjavil po poročanju AFP.

"Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje," je za državno televizijo pred tem povedal načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri. V Teheranu so napad označili kot dejanje samoobrambe in odgovor na izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Bagheri je dejal, da sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalska baza, iz katere so po navedbah Teherana vzletela izraelska letala F-35 in napadla konzulat v Damasku. "Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena," je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo.

Akcije ne nameravajo nadaljevati, se bo stanje sedaj umirilo?

Bagheri je poudaril, da je zanje ta operacija končana in da je ne nameravajo nadaljevati. Pri tem je še pozval Izrael, naj se izogne nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv. K temu, naj ne sodelujejo v nobeni od izraelskih akcij proti Iranu, je pozval tudi ZDA.

"Prek švicarskega veleposlaništva smo Ameriki poslali sporočilo, da njihova oporišča ne bodo varna, če bodo sodelovala z Izraelom pri naslednjih morebitnih akcijah," je pojasnil.

Vodja iranske revolucionarne garde Hosein Salami je pozdravil tako imenovano omejeno operacijo in ocenil, da je bila uspešnejša od pričakovanj. Obenem je tudi sam opozoril na protinapad, če bo Izrael napadel iranske interese ali posameznike.

Iran je v soboto z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael. V napadu je bilo po navedbah izraelske vojske ranjenih najmanj 12 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo.

STA