Globalno

Izmerili rekordnih 38 stopinj Celzija vode ob obali

Uredništvo , 27.07.23 ob 09:48

Vroča morska voda po besedah strokovnjakov že uničuje koralne grebene, obenem pa bi lahko povzročila močnejše orkane.

Izmerili rekordnih 38 stopinj Celzija vode ob obali

Temperatura morja na skrajnem jugu ameriške zvezne države Floride pri otočju Florida Keys se je v začetku tega tedna povzpela na okrog 38 stopinj Celzija, kar je temperatura, bolj običajna za vodo v toplicah ali kopalni kadi. Vroča morska voda po besedah strokovnjakov že uničuje koralne grebene, obenem pa bi lahko povzročila močnejše orkane.

Termometer na boji v zalivu Manatee ob obali Floride je v ponedeljek pokazal 38,4 stopinje Celzija, je poročala Nacionalna vremenska služba ZDA, čeprav podatek še ni uradno potrjen. Ko bo uradno potrjena, bo ponedeljkova temperatura morja predstavljala rekordno vrednost, odkar obstajajo meritve. Dosedanjo rekordno temperaturo, ki je znašala 37,6 stopinje Celzija, so izmerili pred tremi leti pri Kuvajtu.

Pobeljen celoten koralni greben

Posledice takšnih temperatur so lahko resne, predvsem za morske korale. Raziskovalec ameriške nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) Andrew Ibarra, ki se je s kajakom odpravil na to območje, je ugotovil, da je pobeljen celoten koralni greben. Vsaka posamezna kolonija koral je pokazala neko obliko bledenja, delnega ali popolnega beljenja, poroča tiskovna agencija AP.

Do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo beljenje koral večinoma neznan pojav, danes pa je vse pogostejši. Bledenje in beljenje koral ne uniči, vendar jih oslabi in lahko privede do odmrtja. Do tega pojava pride, ko temperatura vode preseže nekaj čez 30 stopinj Celzija.

Po podatkih NOAA so temperature morja na gladini po vsem svetu aprila, maja in junija podrle mesečne rekorde glede vročine, tudi temperature v severnem Atlantskem oceanu so presegle normalne vrednosti. Na nekaterih območjih v bližini kanadske Nove Fundlandije so bile za pet do šest stopinj Celzija višje od običajnih.

STA