Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je danes zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v napadu na Izrael 7. oktobra in ofenzivi v Gazi.

Česa jih obtožujejo?

Khan je prepričan, da so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas - Jahja Sinvar, Ibrahim al Masri in Ismail Hanija - kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, bi lahko bila Netanjahu in Galant med drugim odgovorna za iztrebljanje in stradanje civilistov, naklepno povzročanje velikega trpljenja ali hudih telesnih poškodb, ubijanje in usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo.

Ob tem je opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa je tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

"Moj urad trdi, da so bila dejanja storjena kot del načrta za uporabo lakote kot načina vojskovanja in rabe drugih nasilnih dejanj proti civilnemu prebivalstvu Gaze kot sredstva za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve talcev, ki jih je Hamas zajel, in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze, ki so ga dojemali kot grožnjo Izraelu," je dodal Khan.

Trije voditelji Hamasa pa bi lahko bili po njegovem mnenju odgovorni za iztrebljanje, ubijanje, zajetje talcev ter mučenje in izvajanje spolnega nasilja. Opozoril je, da obstajajo sumi, da so bili zajeti talci zadrževani v nečloveških razmerah, nekateri od njih pa tudi podvrženi spolnemu nasilju, vključno s posilstvom.

V Sloveniji odločitev pozdravili

Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je danes sporočilo zunanje ministrstvo. V odzivu na zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa je pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini.

"Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in pozdravlja napredek pri preiskavi razmer v Palestini," je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo. Dodalo je, da je odgovornost ključnega pomena za preprečevanje grozodejstev in zagotavljanje miru.

Do odločitve Khana sta kritična tako Izrael kot Hamas. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je zahtevo tožilca označil za zgodovinsko sramoto in naznanil, da bo Izrael ustanovil poseben odbor za boj proti prizadevanjem tožilca ICC, da bi pridobil nalog za prijetje. Hamas je medtem opozoril, da zahteva Khana enači žrtve z agresorjem.

STA