Hrvati sprejemajo davčno reformo, ki prinaša razbremenitev plač, med drugim tako, da bi odpravili tako imenovani prirez, ki je davčni prihodek občin. Ker se te ne strinjajo, je hrvaška vlada obljubila, da bodo občine lahko dvignile davek na počitniške hiše in stanovanja, navaja zurnal24. Če bo davčna reforma na Hrvaškem sprejeta, bo novi davek začel veljati leta 2024.

Znesek letnega davka se bi več kot podvojil

Kot počitniška hiša ali stanovanje je opredeljena vsaka stavba ali njen del, ki se uporablja zgolj občasno ali sezonsko. Davčni zavezanci, ki morajo plačati davek nanje, pa so pravne in fizične osebe, ki so lastniki teh stavb. Osnova za obdavčitev je kvadratni meter uporabne površine, višino davka pa določajo lokalne skupnosti.

Davek se plača tudi na hiše ali apartmaje, ki se delno oddajajo v turistične namene. Obdavčena je cela hiša, ne le tisti del, ki ga uporablja lastnik. Oddajanje v turistične namene je še dodatno obdavčeno in precej zapleteno, saj slovenski državljan plača davek na Hrvaškem in v Sloveniji.

Do zdaj so hrvaški in tuji lastniki počitniških hiš in stanovanj plačevali davek v višini od 0,66 do 1,99 evra na kvadratni meter. Če bo davčna reforma in v okviru te tudi nove predlagana višine davka na počitniške hiše in stanovanja sprejeta, bo lahko najvišja možna obdavčitev po novem pet evrov na kvadratni meter uporabne površine, poroča zurnal24.

Za lastnika počitniške nepremičnine na Hrvaškem (tudi za Slovence), to pomeni, da se bo znesek letnega davka več kot podvojil.