Hamas se strinja s predlogom za prekinitev ognja v Gazi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo palestinsko islamistično gibanje. Predstavnik Hamasa je ob tem izjavil, da je "žogica zdaj na strani" Izraela. Predlog naj za izraelsko stran ne bi bil sprejemljiv.

"Vodja (...) gibanja Hamas Ismail Hanija je opravil telefonski pogovor s predsednikom katarske vlade šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem in egiptovskim ministrom za obveščevalne dejavnosti Abasom Kamelom ter ju obvestil, da je Hamas odobril njun predlog glede sporazuma o prekinitvi ognja," je sporočilo gibanje.

Neimenovan predstavnik Hamasa je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je "žogica zdaj na strani" Izraela. Ali se bo Izrael s predlogom strinjal ali pa bo njegovo uveljavitev blokiral, je dejal.

Po poročanju agencije Reuters je neimenovan izraelski predstavnik dejal, da je Hamas sprejel "omiljeno" različico egiptovskega predloga, ki pa je za Izrael nesprejemljiv. Predlog po njegovih besedah vsebuje daljnosežne sklepe, s katerimi se Izrael ne strinja. "Zdi se, da gre za zvijačo, katere namen je, da bi bil Izrael videti kot stran, ki zavrača dogovor," je dejal.

Zaenkrat niso znane podrobnosti predloga. V Gazi so novico, da je Hamas sprejel predlog, pozdravili, poroča STA.