Po streljanju 12-letnega učenca na osnovni šoli v mestu Vantaa na Finskem je eden od njegovih vrstnikov umrl zaradi poškodb, še dva pa sta huje ranjena, je sporočila tamkajšnja policija.

12-letnik streljal v razredu

Policija v mestu Vantaa je bila o incidentu na osnovni šoli v kraju približno 20 kilometrov severno od prestolnice Helsinki napotena okoli 9. ure po krajevnem času. Sprva je poročala, da so bili v napadu ranjeni trije učenci, kasneje pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je eden izmed otrok umrl, dva pa sta huje poškodovana in se zdravita v bolnišnici.

Policija je že pridržala napadalca, ki je prav tako učenec šole, kjer je izvedel napad. Kot je sporočila na svoji spletni strani, se ni upiral aretaciji. Incident na osnovni šoli, ki jo obiskuje približno 800 učencev, še preiskujejo, več podrobnosti o napadu za zdaj niso razkrili. Starši učencev so po poročanju AFP navedli, da je 12-letnik streljal v razredu.

Prebivalce prosili, naj se izogibajo območju

Učenci so po napadu ostali v svojih učilnicah, starši pa so se zgrnili v šolo, kjer je zanje poskrbela policija, poročanje finske javne televizije Yle povzema AFP.

Okoliške prebivalce je policija prosila, naj se izogibajo območju in ostanejo v svojih domovih, neznancem pa ne odpirajo vrat.

Finski premier Petteri Orpo je po navedbah BBC streljanje označil za tragičen dogodek in dejal, da je v mislih z žrtvami, njihovimi družinami ter vsemi v šoli.

Finska notranja ministrica Mari Rantanen je na družbenem omrežju X zapisala, da se je dan začel na "šokanten način". "Lahko si samo predstavljam bolečino in skrb, ki jo trenutno doživljajo številne družine," je dodala.

Finsko je več strelskih napadov na šolah pretreslo že v začetku tisočletja. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela kakih 50 kilometrov severno od Helsinkov in ubil osem ljudi: ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Leto zatem, septembra 2008, je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske streljal 22-letnik in ubil deset ljudi. Kmalu zatem je tudi on storil samomor.

STA