Organi pregona so v okviru obsežne enotedenske mednarodne operacije proti trgovini z ljudmi prijeli skupno 219 storilcev, je sporočil evropski policijski urad Europol. Operacija je bila osredotočena na primere spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja. V njej so sodelovali tudi slovenski organi.

Operacijo po imenu Global Chain (Globalna veriga) je v sodelovanju z Romunijo, Europolom, Interpolom in Frontexom vodila Avstrija. Potekala je med 3. in 9. junijem v 39 državah sveta, vključno s Slovenijo.

Skupno so organi pregona izvedli 276 preiskav, prijeli 219 storilcev in identificirali 1374 žrtev, vključno s 153 otroki. Zasegli so tudi 2074 predmetov, ki so jih storilci pridobili s kaznivimi dejanji, med drugim gotovino in različne naprave. Odkrili so tudi 363 primerkov lažnih dokumentov. "Operacije, kot je ta, dokazujejo, da nobena država ali celina ni imuna na trgovino z ljudmi in izkoriščanje," je po uspešnem zaključku operacije povedal vodja Interpolovega oddelka za organizirani kriminal Richard Chambers.

Šest otrok silila v prostitucijo in jih na več načinov zlorabljala tudi sama

Posebej pretresljiv primer so preiskovalci razkrili na Madžarskem, kjer je par svojih šest otrok silil v prostitucijo in beračenje na ulicah. Starša sta otroke privezala v hiši ter jih za plačilo ponujala drugim osebam. Povrhu sta jih tudi sama fizično, psihično in spolno zlorabljala, njihov oče jih je tudi tepel s palicami, pasovi in rokami.

Kot so ugotovili policisti, so bili otroci zanemarjeni, podhranjeni, v slabem zdravstvenem stanju. Spolno zlorabo otrok so potrdili sodni, medicinski in psihološki izvedenci, ki pridobili tudi njihova pričevanja. Otroci so sedaj zaščiteni in v rejništvu.