Včeraj, 12.6.2024, se je na avstrijskem Štajerskem, v St. Mareinu pri Gradcu zgodila grozljiva tragedija. Štirje otroci so se nahajali v gozdu v v Siegensdorfbergu, ko se je sprožil zemeljski plaz. Ostali so ujeti in zasuti pod nanosi zemljine. Enega so s poškodbami prepeljali v bolnišnico, dva sta nepoškodovana. Žal pa je v nesreči življenje izgubil petletnik.

Gasilci: "Kopali smo z rokami in lopatami"

Reševalna akcija je bila izjemno zahtevna, v njej je sodelovalo devet gasilskih enot s približno 160 reševalci, dronom, policijskim psom in tremi helikopterji.  "Kopali smo z rokami in lopatami ter dali vse od sebe," je povedal tiskovni predstavnik gasilskega združenja Feldbach.  Po podatkih gasilcev se je odlomil dvignjen rob in pokopal dva otroka. Enega so hitro osvobodili, drugega otroka pa so iskali celo uro. Našli so ga na globini dveh metrov.

Nesreča se naj bi zgodila le približno 50 metrov od doma dveh vpletenih otrok. Avstrijski mediji poročajo, da se naj bi mama v gozdu sprehajala s svojima dvema otrokoma in še dvema od prijateljev.

"Nimam besed. Neverjetno, kaj se je zgodilo. Dali smo vse od sebe in kopali z rokami in lopatami. Razmišljaš kot oseba, kot oče, kot dedek – to je preprosto tragično," je povedal župan Franz Knauhs in se zahvalil reševalcem.

Plaz se naj bi sprožil zaradi razmočenih tal, saj močno deževje na območju vztraja že več dni. Nevarnost plazov zaradi ostaja.