Raziskovalci iz Brazilije so pri dveh samcih neandertalcev v ruski jami identificirali razne ostanke virusov – kot so virus herpesa, ki povzroča prehlad, papilomavirus in adenovirus, znan kot prehlad. Prejšnje raziskave sicer domnevajo, da so neandertalci izumrli ravno zaradi teh virusov, tokratna študija pa je prva, ki to idejo tudi potrjuje. Raziskovalci upajo, da bodo viruse lahko sintetizirali in v laboratoriju okužili človeške celice, da bi jih primerjali z njihovimi sodobnimi različicami. Rezultati pa so pokazali, da virusa niso prenesli morebitni plenilci, ki so se prehranjevali z neandertalci, ali sodobni ljudje, ki so morda rokovali s kostmi.

Raziskovalci ostajajo skeptični

"Te viruse je tako mogoče preučiti glede na njihove reproduktivne in patogene lastnosti in jih primerjati z današnjimi različicami," je povedal Marcelo Brions, glavni avtor študije. "Skeptičen sem, da nam bo sploh uspelo, glede na to, da ne razumemo, kako se virus DNK uniči in kako rekonstruirati popravljene dele v popolni virusni genom."

Adenovirus povzroča simptome prehlada pri sodobnem človeku in lahko povzroči okužbe v mandljih, adenoidih in drugih sluznicah, medtem ko se genitalne bradavice in rak lahko razvijejo iz spolno prenosljivega papilomavirusa. Raziskovalci verjamejo, da bi virusi herpesa "lahko bili vzrok za izumrtje neandertalcev", vendar morajo opraviti dodatne teste, da to potrdijo. "Na splošno naši podatki kažejo, da bi ti virusi lahko predstavljali viruse, ki so dejansko okužili neandertalce," je dejal Brions. Rezultati ga, kot pravi, niso presenetili, saj se današnji človek v življenju okuži s približno 10 boleznimi.

Vseh devet naj bi hkrati umrlo

Ostanke teh neandertalcev so prvič odkrili leta 2022 med devetimi drugimi, ki so si prav tako delili DNK, kar pomeni, da so bili v sorodu. Med posmrtnimi ostanki sta bila hčerka in njen oče, mitohondrijsko DNK pa je delil z obema moškima, kar je razkrilo, da imata skupno žensko prednico, verjetno isto babico. Obstajajo tudi znaki, da so vsi umrli hkrati, vendar raziskovalci do zdaj niso poznali pravega razloga za to. Po vsem tem pa upajo, da bo njihovo novo odkritje končno osvetlilo, kaj je privedlo do smrti neandertalcev in kaj do njihovega izumrtja, poroča Kurir.