Italijo bo ta konec tedna zajel nov vročinski val, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Oblasti so za 17 mest po vsej državi izdale oranžno opozorilo, temperature bi se lahko predvsem na jugu povzpele tudi nad 40 stopinj Celzija. Vročinski val naj bi se okrepil v petek in trajal do nedelje.

Najvišja stopnja opozorila

Zaradi napovedanih visokih temperatur po večjem delu Italije ta konec tedna so pristojne oblasti izdale oranžno opozorilo za 17 mest: Ancona, Bologna, Bolzano, Brescia, Campobasso, Catania, Firence, Frosinone, Latina, Palermo, Perugia, Pescara, Rieti, Rim, Trst, Verona in Viterbo.

Gre za drugo najvišjo stopnjo opozorila, pri kateri strokovnjaki svetujejo, naj se tudi mladi in najbolje fizično pripravljeni ljudje v najbolj vročih urah sredi dneva izogibajo soncu.

"Ta konec tedna bomo dosegli vrh afriškega anticiklona z 42 stopinjami Celzija na Siciliji in 40 stopinjami v Apuliji, vključno z Barijem in Foggio, do 38 stopinj bo tudi v Materi," je za italijanski spletni portal Il Meteo ocenil meteorolog Andrea Garbinato, navaja Ansa.

V Firencah naj bi se temperature povzpele do 36 stopinj, v Rimu do 35, do 32 stopinj Celzija napovedujejo tudi v Milanu.

Vročinski val naj bi sicer na severu države ob razpršenih padavinah nekoliko popustil že v začetku prihodnjega tedna, v osrednjem in južnem delu Italije pa bi lahko vročina vztrajala še nekoliko dlje, poroča STA.