Indijska policija je osvobodila goloba, ki so ga pred časom obtožili, da je kitajski vohun. Ptico so zadržali policisti, potem ko so jo ujeli maja lani blizu pristanišča v Mumbaju, poroča Index.hr. Ptica je imela na nogah dva obročka s kitajsko izgledajočimi napisi, zato so detektivi sumili, da je golob vpleten v vohunjenje, ga aretirali in nato poslali v bolnišnico za živali Bai Sakarbai Dinshaw Petit v Mumbaju.

Ni prvi primer "nevarne" ptice

Po osmih mesecih ujetništva se je izkazalo, da gre za ptico iz Tajvana, ki je pobegnila in odletela v Indijo. Policija je nato odobrila prenos ptice Bombajskemu društvu za zaščito živali, kjer so veterinarji v torek osvobodili "sumljivega" goloba.

Golobi so bili v zgodovini uporabljeni za vohunjenje in boje, tako so jih na primer britanske sile v prvi in drugi svetovni vojni uporabljale za pošiljanje sporočil. Indija je prav tako že v preteklosti lovila "nevarne" ptice. Leta 2016 je bil ujet golob, najden z grožnjo indijskemu premieru Narendri Modiju. Leta 2020 pa so v Kašmiru, pod nadzorom Indije, ujeli goloba, ki je bil last pakistanskega ribiča. Preiskava je kasneje pokazala, da ptica ni bila vohun, ampak je preprosto preletela mejo med dvema državama, še poroča Index.