Predsednik vlade Robert Golob in hrvaški kolega Andrej Plenković sta danes z vladnim letalom falcon skupaj odpotovala v Moldavijo, kjer se udeležujeta drugega vrha Evropske politične skupnosti. V ospredju vrha bosta varnost in energetika, tudi spričo ruske agresije na Ukrajino.

“Hvala slovenskemu predsedniku vlade Robertu Golobu za gesto. Skupaj smo odpotovali na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji, kjer bomo razpravljali o političnih in varnostnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa in potrdili nadaljnjo podporo Ukrajini,” je ob fotografiji z Golobom na Twitterju zapisal Plenković. Dodal je, da se s tovrstnimi potovanji gradijo dobri sosedski in prijateljski odnosi.

Voditelji 27 članic EU, 20 drugih evropskih držav in predsedniki vseh treh osrednjih institucij EU naj bi se na današnjih pogovorih v Moldaviji po napovedih osredotočili na mir in varnost, energetsko odpornost in zeleni prehod ter povezljivost v Evropi. Pomemben del razprave bo zaznamovala vojna v Ukrajini in z njo povezana energetska kriza v Evropi.

Skupna potovanja politikov sicer niso nič novega. Zaradi tehničnih težav falcona je namreč v začetku maja predsednica republike Nataša Pirc Musar po kronanju Karla III. iz Londona domov odpotovala s slovaškim vladnim letalom. Letela je do Bratislave, iz slovaškega glavnega mesta pa je se je nato v Ljubljano peljala z avtomobilom.

STA