Slika, ki jo je za materinski dan posnel sam princ William, je bila prva fotografija Catherine, ki jo je kensingtonska palača objavila po njeni januarski operaciji, poroča BBC. Toda Getty Images, AFP, Reuters in Associated Press so fotografijo umaknili zaradi opažene "neskladnosti v poravnavi leve roke princese Charlotte". Kensingtonska palača pa je odločitev zavrnila komentirati.

Prva "prava" fotografija po abdominalni operaciji

Na fotografiji je princesa upodobljena na stolu, obkrožena s princem Georgeom, princem Louisem in princeso Charlotte, ki jo objema z rokama. To je bila prva uradna fotografija valižanske princese po abdominalni operaciji pred dvema mesecema. Od takrat se je namreč izogibala javnosti. Žal pa je njena fotografija namesto zadovoljevanja javne radovednosti dosegla le podpihovanje govoric.

Slika je bila objavljena na družabnih omrežjih princa in princese Walesa s sporočilom Catherine, ki se je glasilo: "Hvala za vaše prijazne želje in stalno podporo v zadnjih dveh mesecih. Vsem želim vesel materinski dan." Za kraljevi par je objavljanje lastnih fotografij ob posebnih družinskih priložnostih namreč že stalnica.

Preden je bila fotografija družine objavljena na spletu, je najverjetneje šla skozi roke ekipe za družabna omrežja v palači. Možno je, da je bila na originalni fotografiji opravljena manjša obdelava, ki je zdaj povzročila neskladja v njenem videzu. Portal BBC sicer pri tem ne trdi, da je celotna fotografija ponarejena ali da je valižanska princesa videti bolj bolna, kot je v resnici. 

[[image_2_article_64114]]

Zamaknjen rokav in krilo princese Charlotte.

Slika se je znašla na naslovnicah več časopisov in spletnih strani

Da bi čim hitreje uporabili novo fotografijo, so pri BBC-ju vzeli tisto, ki jo je kensingtonska palača uporabila na svojih družabnih omrežjih. Toda pozno v nedeljo je Associated Press, ena izmed mnogih mednarodnih agencij, ki so distribuirale fotografijo, izdala "obvestilo o umiku". V njem je pisalo: "Pri natančnejšem pregledu se zdi, da je vir fotografijo manipuliral. Nadomestna fotografija ne bo poslana." Druga tiskovna agencija, Reuters, je sporočila, da je tudi ona umaknila fotografijo "po pregledu po objavi".

Temu je sledila še tretja agencija, AFP, ki je prav tako izdala "obvezno obvestilo o umiku". Getty Images je bila četrta organizacija, ki je fotografijo umaknila. PA Media, največja britanska tiskovna agencija je sporočila, da sporne fotografije sicer ni umaknila, vendar je tiskovni predstavnik dejal, da agencija od kensingtonske palače nujno zahteva pojasnilo glede skrbi o manipulaciji. 

[[image_1_article_64114]]

Meglena roka in zamaknjeni šop las valežanske princese.

Pravila tujih tiskovnih agencij dovoljujejo le "manjše prilagoditve" v določenih okoliščinah, vključno z obrezovanjem, prilagoditvami tonov in barv ter odstranjevanjem prahu s senzorjev kamere. Pri tem pa BBC zatrjuje, da spremembe v gostoti, kontrastu, barvi in stopnji nasičenosti, "ki bistveno spremenijo prvotni prizor", niso sprejemljive. 

Kate se je opravičila na družbenem omrežju X

Britanska princesa Kate se je po poročanju portala STA danes opravičila za zmedo, ki jo je povzročila zaradi digitalno spremenjene družinske fotografije z otroki, ki jo je ob materinskem dnevu objavila Kensingtonska palača. S tem je prevzela odgovornost po obtožbah o manipulaciji fotografije, zaradi česar je več tiskovnih agencij njeno objavo umaknilo.

"Želela bi se opravičiti za morebitno zmedo, ki jo je povzročila družinska fotografija, ki smo jo delili včeraj. Upam, da so vsi, ki praznujejo, imeli zelo vesel materinski dan," je na družbenem omrežju X zapisala Kate. "Kot mnogi amaterski fotografi tudi jaz občasno eksperimentiram z montažo," je dodala.