Kot smo že poročali so ob avstralski severovzhodni obali v Koralnem morju tri moške na napihljivem katamaranu v sredo v zgodnjih jutranjih urah potegnili iz morja, potem ko je njihovo plovilo potonilo zaradi “več napadov morskih psov”. Devetmetrskemu plovilu je, ko so ga našli, manjkal velik del trupa. Uničenje je bilo pripisano nenavadnemu krivcu: majhnemu morskemu psu v obliki cigare, ki pušča tako popolnoma okrogle rane, da se imenuje ”cookiecutter sharks” (modelček za piškote).

V objavi na Instagramu po reševanju je skupina dejala, da so jih morski psi napadli že v ponedeljek in poškodovali zadnji levi balon čolna in ga pustili “popolnoma potopljenega pod vodo”. Skupina je uspela pluti še en dan – dokler ”cookiecutterji” niso ponovno napadli v torek pozno zvečer, tokrat so pregriznili desni balon.

Majhni, a zelo nevarni

Strokovnjaki teh vrst morskih psov v nasprotju z velikimi belimi morskimi psi običajno ne povezujejo z napadi v oceanu, saj so več kot 10-krat manjši od njih. Po podatkih Naravoslovnega muzeja Floride v povprečju merijo od 30 do 42 centimetrov. Kljub svoji majhnosti pa imajo apetit po velikem plenu – običajno ciljajo na tjulnje, kite in delfine. Ime so dobili po svojem edinstvenem načinu prehranjevanja: s svojo svetlečo se spodnjo stranjo, ki je varljivo videti kot majhna riba, najprej privabijo plen. Ko je ta blizu, se z ostrimi zgornjimi zobmi prisesajo na večjo žival. Nato se obrnejo s svojim telesom in z večjimi nazobčanimi spodnjimi zobmi odgriznejo kos mesa v obliki piškota, pri čemer na trupu plena pustijo okroglo rano, še navaja muzej.

Vir: Wikicommons

”Razlogov, zakaj plovila napadajo morski psi, je veliko. Vendar motivacija teh morskih psov ni jasna,” je za medij še povedal Joe Zeller.