V Srbiji danes, ob prvi obletnici smrtonosnega strelskega napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu, poteka spominski dan z vrsto dogodkov. Srbski mediji so se z enominutno prekinitvijo programa točno ob uri, ko je učenec začel strelski pohod, poklonili umorjenim žrtvam, pred šolo pa se je že zjutraj začela zbirati množica ljudi.

Strelski pohod je 13-letni učenec na svoji šoli z očetovo pištolo začel ob 8.41. Ubil je devet učencev in varnostnika, še šest ljudi pa je ranil. Streljanju na osnovni šoli je dan kasneje sledil nepovezan strelski pohod v bližini Mladenovca, ko je 20-letnik v treh vaseh v okolici ubil devet ljudi, večinoma mladih, še 12 pa jih je ranil. Mediji se bodo z minuto molka oz. enominutno prekinitvijo programa v soboto ob 22.32 poklonili tudi žrtvam tega strelskega napada.

Celodnevni spominski program

Multidisciplinarna ekipa za vzpostavitev spominskega centra je za danes v sodelovanju z vlado in mestom Beograd po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sicer pripravila celodnevni spominski program, ki naj bi pomenil začetek večplastnega procesa pomnjenja. Pred šolo so se že zjutraj začeli zbirati svojci umrlih, prijatelji in občani, ki tam polagajo cvetje, prižigajo sveče in se vpisujejo v spominsko knjigo. V parku Tašmajdan bo čez dan potekal tudi forum, kjer bodo državljani s predstavniki Multidisciplinarne ekipe za vzpostavitev spominskega centra lahko razpravljali o vprašanjih, povezanih z vzroki in posledicami množičnih umorov.

Cilj foruma je, da ljudje odkrito spregovorijo o potrebah, ki so jih imeli po tragedijah, in o tem, ali se je država na te potrebe odzvala, pa tudi o tem, na kakšen način naj se majskih tragedij spominjajo v prihodnost.

Cvetje je položil tudi srbski predsednik

Pred šolo so se že zjutraj začeli zbirati svojci umrlih, prijatelji in občani, ki tam polagajo cvetje, prižigajo sveče in se vpisujejo v spominsko knjigo. Cvetje so pred šolo že položili tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić ter premier Miloš Vučević in del ministrov. Vučić je na družbenem omrežju Instagram ob tem zapisal, da je za brezumnim dejanjem, ki je v trenutku ugasnilo življenja devetih otrok in varnostnika, ostala praznina, pa tudi grozljiv opomin celotni družbi, da z vsemi silami varuje otroke pred vsakršnim zlom, nevarnostmi in grožnjami.

Zapis, posvečen ubitim v napadu, je na svoji spletni strani objavila tudi Osnovna šola Vladislav Ribnikar. "Obljubili smo, da jih bomo z Ribnikarja pospremili kot najstnike, varne, svobodne in pripravljene na to, kar jih čaka v nadaljevanju življenja. Obljubili smo, da jih bomo varovali. In smo jih učili. In smo jih varovali. Nismo jih obvarovali. Oprostite nam, ker nismo uspeli izpolniti obljube," so med drugim zapisali. 

Silovit odziv javnosti

Obe tragediji sta sprožili silovit odziv javnosti v obliki večmesečnih protestov Srbija proti nasilju, pod tem sloganom pa se je tudi združila politična opozicija oblasti srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Opozicija je vladi in njej naklonjenim medijem očitala, da so krivi za ustvarjanje družbenih okoliščin, ki naj bi privedle do porasta nasilja. Oblasti so po smrtonosnih napadih uvedle nov izbirni predmet za krepitev pozitivnih vrednot, omogočile začasno nekaznovano predajo nezakonitega orožja. Napovedale so tudi, da bodo povečali število policistov, da bo v vsaki osnovni šoli ob varnostniku nenehno prisoten tudi policist, pa tudi zaostritev zakonodaje v zvezi s strelnim orožjem.

Po drugi strani niso izpolnile zahtev po zamenjavi članov sveta za regulacijo elektronskih medijev. Prav tako pa poslancem ni uspelo izglasovati nezaupnice zoper notranjega ministra Bratislava Gašića, ki so mu očitali objektivno odgovornost za tragedijo.

STA