Ladja v britanski lasti, ki sta jo prejšnji teden v Rdečem morju zadeli raketi uporniških jemenskih hutijevcev, je v petek potonila, je danes sporočila jemenska vlada. Ob tem je posvarila pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V morju nastal velik madež

Tovorno ladjo Rubymar, ki je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Bolgarijo, so hutijevci napadli 19. februarja v Adenskem zalivu. Posadko ladje so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, iz plovila pa je začelo odtekati gorivo, zaradi česar je v morju nastal velik naftni madež.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41.000 ton gnojila.

Jemenske oblasti so posvarile pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila. Programski direktor organizacije Greenpeace na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki Julien Jreissati je pojasnil, da bi lahko gnojilo amonijev nitrat v morju pomembno vplivalo na morske ekosisteme.

Hutijevci so poleg ladje Rubymar pred obalo Jemna 19. februarja napadli še ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Več zahodnih držav, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, je v odgovor na napade sprožilo operacije za zaščito ladij v regiji.

Hutijevci napade na tovorne ladje v Rdečem morju izvajajo od novembra lani, pri čemer se sklicujejo na solidarnost s Palestinci v Gazi, ki se soočajo z intenzivnimi napadi izraelske vojske. V zadnjem času napovedujejo, da jih bodo še stopnjevali.