V največjem ruskem zračnem napadu v Ukrajini od začetka vojne pred skoraj dvema letoma je bilo v petek ubitih najmanj 39 ljudi, 159 pa je bilo ranjenih, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je pred tem poročal o 30 smrtnih žrtvah.

Pod ruševinami našli nova trupla

Zelenski je dodal, da si še vedno prizadevajo odpraviti posledice napadov in da pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja, da so pod ruševanimi danes našli nova trupla.

Relief operations in the aftermath of yesterday’s Russian attack continue. Almost 120 cities and villages have been affected, with hundreds of civilian objects damaged.

I thank all of our State Emergency Service rescuers, municipal employees, police officers, and everyone who is… pic.twitter.com/bWFq2Wv0CU

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 30, 2023

Kijev je v petek sporočil, da so ruske sile do jutra iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov ter da je ukrajinska zračna obramba 70 odstotkov izstrelkov prestregla. Kljub temu je bila povzročena tudi gmotna škoda.

Tarča napadov so bile med drugim regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 16 ljudi. Zelenski je danes še povedal, da je bilo v napadih prizadetih skoraj 120 mest in vasi po državi.

Досі тривають роботи з ліквідації наслідків учорашньої російської атаки. Постраждало майже 120 міст і сіл – сотні цивільних обʼєктів.

Я дякую всім нашим рятувальникам ДСНС України, працівникам і працівницям комунальних підприємств, поліцейським, усім, хто зараз на місцях… pic.twitter.com/8GHVtwf0aT

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 30, 2023

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk pa je v petek opozoril, da so v napadih ruske sile zadele civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

STA