Na protestu pobude intelektualcev Proglas z zahtevo po ponovitvi nedavnih volitev v Srbiji se je danes v središču Beograda zbralo več tisoč ljudi. Z bučnim aplavzom so pozdravili eno od nosilk liste največje opozicijske koalicije Srbija proti nasilju Mariniko Tepić, ki z zahtevo po razveljavitvi volitev gladovno stavka že 13 dni.

Z rdečimi kartoni v rokah do sedeža državne volilne komisije

Tepić je le s težavo in vidno oslabljena ob pomoči kolegov prišla na oder pred Terazijskim vodnjakom. S solzami v očeh se je udeležencem protesta opravičila, ker jim ne more, pa tudi nima povedati kaj več. "Povedala sem že, da morajo biti volitve razveljavljene," je dejala in ob pomoči kolegov odšla z odra. Po poročanju srbskega portala televizije N1 je nato, kot je napovedala, takoj sedla v avtomobil in se odpeljala v bolnišnico, kot so ji že v petek svetovali zdravniki, saj že teden dni prejema infuzijo.

Studenti stigli do RIKa, grupa građana ih dočekala aplauzom.#protest #beograd @n1srbija pic.twitter.com/Kc5Epkaq6W

— Vanja Đurić (@Vanjuus) December 30, 2023

Protestu, ki je potekal pod sloganom Ne strinjamo se, so se pridružili tudi študentski aktivisti, ki zahtevajo "očiščenje" volilnih imenikov in so v šotorih 24 ur protestno blokirali prometno križišče pred pristojnim ministrstvom v središču Beograda.

Po govorih so se udeleženci protesta odpravili do ustavnega sodišča. Na poti do njega so šli tudi mimo predsedstva in sedeža državne volilne komisije (RIK) z rdečimi kartoni v rokah. Po treh urah se je protest okoli 15. ure mirno končal, poroča N1.

Volitve očitno ukradene

Pobuda Proglas, ki jo je z namenom spodbujanja čim večje volilne udeležbe v začetku novembra ustanovila skupina srbskih intelektualcev, podprlo pa jo je več kot 192.000 ljudi, je v petek pozvala k udeležbi na današnjem mirnem protestu zaradi izigrane volje državljanov.

Živeti slobodno!#ProGlas #SrbijaProtivNasilja #StudentiProtivNasilja #Beograd #Srbija #caosvima #izbori2023 #protest #borba pic.twitter.com/IRbRP53Z1F

— Irregular Srb (@IrregularSrb) December 30, 2023

Na njem je danes pozvala k ponovitvi parlamentarnih in lokalnih volitev po vsej državi v šestih mesecih po spremembi volilne zakonodaje. Skupno sporočilo govorcev pa je bilo, da so bile volitve očitno ukradene in da jih je potrebno razveljaviti in ponoviti pod boljšimi in pravičnimi pogoji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Predstavnik Proglasa pa je zbrane pozval, naj jim do 13. januarja pošljejo video in foto dokaze o volilnih nepravilnostih, da bi na ustavnem sodišču lahko zahtevali razveljavitev volitev.

Na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki so 17. decembra potekale tudi v Beogradu, ter pokrajinskih volitvah v Vojvodini, je slavila vladajoča stranka SNS. Domači in tuji opazovalci so poročali o številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja. Opozicija zato zahteva ponovitev volitev.

V Srbiji sicer danes poteka ponovno glasovanje na parlamentarnih in lokalnih volitvah na 35 voliščih od okoli 8000, kar pa ne bo vplivalo na izid volitev. RIK je nato danes sporočil, da bodo 2. januarja na osmih voliščih v petih manjših občinah ponovili glasovanje na parlamentarnih volitvah. Takrat bo lahko glasovalo 5300 volivcev.

Kot spominja srbski dnevnik Danas, je bil Terazijski vodnjak, sicer eden najbolj znanih simbolov srbske prestolnice, kraj protestov proti srbskim oblastem še od razpada bivše Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja. Tu so se 10. marca 1991 začeli večdnevni protesti proti takratnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, potem ko so oblasti dan pred tem v nasilnem zatrtju opozicijskega protesta v središču Beograda nad demonstrante poslale tudi tanke. Številni protesti opozicije so tu potekali že tudi proti sedanjemu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.

STA