Na zagrebškem letališču je danes pristalo prvih šest od dvanajstih večnamenskih vojaških letal rafale, ki jih je Hrvaška kupila od Francije. Pilote je na letališču pozdravil državni politični vrh, hrvaško obrambno ministrstvo pa je prihod letal označilo za zgodovinski trenutek – tako za Hrvaško kot za vojsk, poroča STA.

Prihod letal je zgodovinski trenutek

Letala so vzletela iz vojaške baze v francoskem mestu Bordeaux in v hrvaški zračni prostor vstopila zahodno od Rovinja. Let je trajal približno eno uro in 40 minut, rafale pa so pripeljali hrvaški piloti, ki so se za njihovo uporabo usposabljali 15 mesecev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. "Prihod novih bojnih letal je pomemben korak k modernizaciji in krepitvi hrvaških zračnih sil. Je ključni dejavnik za ohranjanje varnosti Hrvaške v prihodnosti ter krepitev moči hrvaške vojske. Simbolizira tudi dobro sodelovanje med Hrvaško in zvezo Nato pri skupnem ohranjanju miru, stabilnosti in varnosti," je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo in prihod letal označilo za zgodovinski trenutek za Hrvaško, poroča hrvaški spletni portal Index.

 

Pilote so na zagrebškem letališču med drugim sprejeli predsednik države Zoran Milanović, premier Andrej Plenković in predsednik sabora Gordan Jandroković. Odločitev o nakupu dvanajstih letal rafale je hrvaška vlada sprejela 28. maja 2021. Pogodbo o nakupu letal sta nato 25. novembra istega leta podpisala tedanja hrvaški obrambni minister Mario Banožić in francoska obrambna ministrica Florence Parly v okviru uradnega obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona na Hrvaškem. Za nakup letal je Hrvaška odštela 1,13 milijarde evrov. Do konca letošnjega leta naj bi Hrvaška prejela skupno osem letal, preostala štiri letala pa v prvem četrtletju leta 2025, še dodajajo.

[[image_1_article_65625]]