Evropa se pripravlja na neurje Ingunn, v Veliki Britaniji in na Norveškem pričakujejo, da bo najhujše neurje v zadnjih 30 letih. Nevihta, ki jo je poimenoval norveški meteorološki inštitut, je danes zjutraj postala "tempirana bomba", piše Daily Mail in navaja, da njen centralni tlak v 24 urah pade za do 50 milibarov.

Veliko Britanijo je neurje že zadelo. Zaradi sunkov vetra s hitrostjo več kot 160 kilometrov na uro so že odpovedali številne vlake. Občane so opozorili na »poškodbe in življenjsko nevarnost«. Meteorološka služba Velike Britanije je danes do 19. ure izdala opozorilo zaradi močnih sunkov vetra, ki velja za dele severne Anglije, celotno Škotsko in dele Severne Irske.

Oblasti opozarjajo na leteče odpadke, velike valove, navedeno je tudi, da bi lahko s streh leteli strešniki, da bi lahko prišlo do izpada električne energije, zaradi prizadetih cest pa ne priporočajo potovanj. Prav tako so napovedali, da bi lahko zaradi slabih vremenskih razmer zaprli nekatere ceste in mostove.

Naslednja na vrsti bo Norveška

Oblasti medtem na Norveškem občane pozivajo, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Ingunn naj bi tekom dneva zadel osrednjo Norveško, jutri pa se pomaknil proti severu države.

Orkanski veter naj bi dosegel hitrost od 126 do 180 kilometrov na uro, je sporočila lokalna policija. Tudi tamkajšnje letalske in trajektne linije napovedujejo motnje v prometu.

Oblasti so izdale rdeče opozorilo, najvišjo stopnjo, za območje okoli mesta Trondheim, pa tudi za Lofotske otoke, severno ob obali na Arktiki.