Otar Iosseliani, nagrajeni filmski ustvarjalec, je umrl v rodni Gruziji, je v nedeljo sporočil njegov francoski distributer. Star je bil 89 let. Njegovi filmi so bili znani po domišljiji in ironični odmaknjenosti. V preteklosti je Iosseliani povedal, da želi, da bi bili njegovi filmi darilo nekomu, ki ga ne pozna, a ima enake ideje kot on sam.

Prejemnik številnih nagrad

Iosseliani se je rodil v Tbilisiju in v 50. letih 20. stoletja študiral na filmski šoli VGIK v Moskvi. Njegova zgodnja filma v Gruziji, Ko odpada listje in Pastorali, sta mu prinesla mednarodno pozornost.

Otar Iosseliani (1934 — 2023) pic.twitter.com/etMTdnprTY

— MUBI (@mubi) December 17, 2023

V zgodnjih 80. letih minulega stoletja se je preselil v Francijo, kjer je preživel večji del svojega življenja in kjer je posnel Lunine ljubljence, ki so na beneškem filmskem festivalu prejeli posebno nagrado žirije. To je bila prva v nizu zmag v Benetkah za Iosselianijeve filme.

Iosseliani je leta 1999 v Franciji prejel nagrado Louis-Delluc za film Zbogom, rodna gruda. Leta 2000 je bil na čelu ene od žirij filmskega festivala v Cannesu.

Leta 2002 je na filmskem festivalu v Berlinu za film V ponedeljek zjutraj prejel dve nagradi, vključno z nagrado za najboljšo režijo.

STA