Morgan Spurlock, ameriški filmski ustvarjalec, ki je zaslovel z dokumentarcem Super veliki jaz (Super Size Me) iz leta 2004, je umrl v 53. letu starosti. Za namen snemanja filma je Spurlock en mesec jedel le v McDonald'su, da bi opozoril na nevarnosti prehranjevanja s hitro hrano. Spurlock je umrl v četrtek v New Yorku zaradi raka, poroča AP.

[[image_1_article_66515]]

V znanem filmu je jedel izključno hrano iz McDonald'sa. Rezultat je bil šokanten: Spurlock je pridobil 11,3 kilograma, povečal se mu je holesterol in krvni tlak, začel pa je trpeti tudi za depresijo in motnjami delovanja jeter.

Film Super veliki jaz je bil velik komercialni uspeh in je prejel številne nagrade, bil pa je nominiran tudi za oskarja za najboljši dokumentarni film. Spurlock je s svojim delom dvignil veliko prahu in sprožil razpravo o vplivu prehrane na naše zdravje.

Leta 2019 je posnel nadaljevanje z naslovom Super Size Me 2: Holy Chicken!, kjer je gledalcem nudil vpogled v industrijo, ki v Ameriki predela devet milijard živali na leto. 

Morgan Spurlock je s svojim delom pustil trajen pečat v sodobni filmski in družbeni krajini. Umrl je kot eden najbolj prepoznavnih filmskih ustvarjalcev, ki so se borili za ozaveščanje o vplivu prehrane na naše zdravje. Imel je dva sinova.