Sever in zahod Evrope se pripravljata na silovito neurje, ki so ga poimenovali Zoltan. Marsikomu zna pokvariti začetek božičnih praznikov, najhuje pa naj bi bilo v Nemčiji, na Otoku in na Danskem.

Udaril bi lahko dvakrat

Na Otoku bodo zvečer prižgali vremensko opozorilo, na Danskem zapirajo mostove in ceste, v Nemčiji pa se pripravljajo na celodnevno nevihto. Po poročanju nemške meteorološke službe (DWD) bo pihal močan veter, kar predstavlja nevarnost lomljenja vej dreves, izruvanja dreves in poškodovanih streh.

Seien Sie vorsichtig: Morgen geht es los! Orkan Zoltan erreicht Deutschland - Dreifach-Sturmflut droht https://t.co/jD5djiUVaH

— FOCUS online (@focusonline) December 20, 2023

Orkan, ki bi lahko v Nemčiji povzročil pravi kaos, bo po napovedih vremenoslovcev prvič udaril v noči s četrtka na petek, ko bo zajel celotno obalo Severnega morja, nato pa se bo v petek zjutraj veter znova okrepil. Oslabel naj bi šele v soboto, a tudi tedaj ne za dolgo, saj vremenoslovci menijo, da bi lahko že na božični dan nastala nova nevihta.

Zoltan se razvija zelo hitro, zato ga uvrščamo med t.i. ciklogeneze oziroma meteorološke “bombe”, piše dnevnik.hr. To je nevihta, katere zračni tlak v jedru v 24 urah drastično pade, zaradi česar se nevihta eksplozivno poglobi. Ciklogeneza je za več kot dvakrat intenzivnejša od običajne nevihte.

Ob tako močni nevihti ni izključeno, da bi prišlo do omejitev železniškega prometa. V četrtek in petek lahko na omenjenih območjih pričakujejo začasne ustavitve medkrajevnega prometa. Prav tako bi lahko zaradi oteženih pogojev prišlo do zamud pri dostavi poštnih pošiljk in paketov.