Zdravniki trdijo, da je novi sev korone še pod nadzorom in da za zdaj ni nobenih bolj zapletenih kliničnih slik.

Pred kratkim so v Srbiji potrdili prisotnost novega seva korone Eris. Glavobol, šibkost in povišana telesna temperatura so najpogostejši simptomi, o katerih se ljudje trenutno pritožujejo. V zadnjih sedmih dneh so covid potrdili pri 1529 osebah.

Število okuženih s tem virusom se je v zadnjih dneh podvojilo. Zdravniki trdijo, da je ta vrsta še pod nadzorom in da za zdaj ni zapletenejših kliničnih slik. Z odmikom poletja nam bo jesen poleg korone prinesla še gripo in prehlade, s hladnejšim vremenom pa tudi težave z dihali.

Kako s cepivi ohraniti zdravje?

Ivana Begović Lazarević, vodja enote za imunizacijo iz mestnega zavoda za varovanje zdravja, za Blic pravi, da bi bilo idealno, če bi se cepili proti koroni in gripi, medtem ko je imunsko oslabljenim skupinam prebivalstva priporočljivo cepljenje s cepivom proti pnevmokokom. “Vsem našim državljanom priporočamo, da se v prihajajoči sezoni cepijo takoj, ko cepiva proti gripi prispejo v zdravstvene domove. Obrnejo se naj na svojega izbranega zdravnika. To velja predvsem za osebe, ki imajo pridružene bolezni.” Poudarja še, da se lahko zdaj proti koroni cepijo tudi tisti, ki se še niso cepili, še posebej ranljivim skupinam pa je priporočljivo, da se cepijo proti streptokokni pljučnici.

“Vsi, ki proti koroni še niso bili cepljeni, ne glede na to, ali so to bolezen doslej prebolevali, naj jo prejmejo. Pomembno je le počakati mesec dni po okužbi in se lahko cepijo. Tako cepivo proti gripi kot proti koroni lahko prejmete hkrati, le dati ju je treba v različni okončini. Priporočilo za vse kronične bolnike je cepljenje proti pnevmokokom, ki lahko pri takšnih povzročijo resne bolezni, kot so pljučnica, sepsa in zapletejo obstoječo bolezen. S tem, da se to cepivo prejme enkrat v življenju, tako da, če so ga že prejeli prej, jim ni treba ponovno,” je še dejala Begović Lazarevićeva.

Priporočila za nošenje mask

Po besedah ​​predstojnika Infekcijske klinike doktorja Gorana Stevanovića novi sev za zdaj daje blago klinično sliko, predvsem pri mladih. Vendar pa se pljučnica pojavi pri ljudeh, ki so starejši, s sočasnimi boleznimi, boleznimi srca in prekomerno debelostjo.

Od konca prejšnjega tedna so na Onkološkem in Radiološkem inštitutu prepovedani obiski, saj so v dveh tednih okužbo s korona virusom potrdili pri 40 bolnikih in desetih zaposlenih. Nošenje mask je obvezno, za vse, ki čakajo na operacijo, pa je potreben PCR test, ki ni starejši od 72 ur.