Po navedbah grških medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, so ruske sile med obiskom predsednika grške vlade mesto napadle z droni.

"Slišali smo zvok siren in eksplozije, ki so odjeknile v naši bližini. Nismo imeli časa, da bi prišli v zaklonišče," je na novinarski konferenci povedal Micotakis in izkušnjo označil za "zelo intenzivno". "Res je drugače brati o vojni v časopisih kot slišati jo na lastna ušesa, videti na lastne oči," je dodal.

Po besedah Zelenskega je napad zahteval mrtve in ranjene, a sprva podrobnih podatkov ni imel. Kasneje je ukrajinska mornarica za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je bilo v napadu ubitih pet ljudi, več pa ranjenih.

"Lahko vidite, s kom imamo opravka. Vseeno jim je, kje napadejo," je poudaril ukrajinski predsednik. Po navedbah grških medijev so sicer eksplozije odjeknile okoli 150 metrov od konvoja vozil, v katerem sta bila voditelja.

Grška zasebna televizija SKAI je poročala, da so ruske sile Odeso med obiskom grškega premierja napadle z droni, medtem ko javna radiotelevizija ERT navaja, da se je zgodil napad z balistično raketo.

Napad sta na omrežju X obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Nihče ni prestrašen nad tem novim poskusom terorja," je ob tem zapisala von der Leyen in ponovila trdno podporo EU Ukrajini.

V Moskvi so medtem potrdili, da so ruske sile izvedle napad. Kot je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo, so pri tem zadeli hangar v odeškem pristanišču, ki naj bi ga uporabljale ukrajinske sile, navaja AFP.