Hrvaški strokovnjak za razvojno genetiko Tomislav Domazet-Lošo poziva k ustavitvi cepljenja, kajti mRNK cepivo se po njegovem mnenju zlahka vgradi v človeški genom, med sestavinami cepiv pa so raziskovalci našli celo take, ki to vgradnjo še pospešijo.

Dr. Tomislav Domazet-Lošo, vir: Zajem zaslona

Hrvaški strokovnjak Dr. Tomislav Domazet-Lošo je v nedavnem videoposnetku izrazil globoko zaskrbljenost nad cepljenjem z mRNA cepivi, prepričan je namreč, da omenjena cepiva zlahka spremenijo človeški genom, medtem ko proizvajalci to dejstvo zanikajo. Navedene trditve so zaskrbljujoče tudi zato, ker gre za priznanega strokovnjaka s področja medicine in genetike. Svoje trditve je podkrepil s strokovnim člankom in videom, ki si ga je v štirih dneh ogledalo 130.000 ljudi

Genski material iz mRNK cepiv se vgradi v človeški genom

Nasprotno s trditvijo proizvajalcev cepiv, Domazet-Lošo, izredni profesor na Medicinski fakulteti Hrvaške katoliške univerze ter višji znanstveni sodelavec na Inštitutu Ruđera Boškovića, pojasni da mRNA nima le možnosti spremeniti genom, temveč to tudi dejansko naredi. Strokovno javnost in odločevalce pa poziva, naj pojasnijo ali vsaj dodatno raziščejo morebitne posledice.

Kaj je biologija retropozicije?

Gre za znanstveno področje, ki je prisotno in se razvija že štiri desetletja, pojasni Domazet-Lošo. Ukvarja se tudi z vgradnja mRNK molekul, kar naj bi bilo že dalj časa poznano znanstveno dejstvo. Kljub temu dognanju, mRNK vakcinologija kot veja znanosti, možnost te vgradnje povsem zanika.

Profesorja je to vodilo v nadaljnje raziskovanje, dopušča namreč možnost, da mRNA vakcinologija, torej veda o cepljenju, pozna mehanizem, ki bi to vgradnjo preprečil. 

Profesorja je to vodilo v nadaljnje raziskovanje, dopušča namreč možnost, da mRNA vakcinologija, torej veda o cepljenju, pozna mehanizem, ki bi to vgradnjo preprečil. Kljub raziskavi, takega pojasnila ni našel, še več, v nobeni izmed raziskav na to temo ni zasledil, da bi bili strokovnjaki za razvoj cepiva seznanjeni, da do take spremembe genoma pogosto prihaja.

Po toči zvoniti je prepozno

Raziskovanje področja je pokazalo, da proizvajalci mRNK cepiv proti covidu-19 nikoli niso izvedli testov genotoksičnosti in kancerogenosti, s katerimi to morebitno nevarnost ovrgli. Najmanj, kar bi bilo potrebno storiti, je da strokovnjaki te teste opravijo pred izvedbo globalne cepilne kampanje, je še prepričan Domazet-Lošo.

Ob tem je podrobna analiza sestavin cepiva pokazala, da vsebuje celo sestavine, ki tako vgradnjo še pospešujejo.

Videoposnetek v prispevku celo pokaže prisotnost vgrajenega genskega materiala iz Pfizer-Biontechovega cepiva v človeškem genomu. Ob tem je podrobna analiza sestavin cepiva pokazala, da vsebuje celo sestavine, ki tako vgradnjo še pospešujejo.

Po mnenju predavatelja je raziskovanje teme, predvsem v znanstvenih krogih, onemogočeno, ali pa vsaj nezaželeno. 

Ob zapisanem se seveda poraja vprašanje, zakaj takih raziskav v javnosti ni več. Po mnenju predavatelja je raziskovanje teme, predvsem v znanstvenih krogih, onemogočeno, ali pa vsaj nezaželeno.

Je množično cepljenje res varno?

Medtem, ko se nekatere države že odločajo celo za obvezno cepljenje, je odločitev drugod še prepuščena vsakemu  posamezniku. Tudi pri nas je veliko prahu dvignilo ugibanje o tem, ali ne bi posameznikom, ki cepiva niso prejeli, bolj intenzivno omejili življenje. Medtem, ko nekateri predstavniki v obveznem cepljenju vidijo edino luč na koncu tunela, drugi strokovnjaki istega področja v tem vidijo grožnjo.