Hrvaška med Slovenci še vedno ostaja najbolj priljubljena poletna turistična destinacija. Da se bodo proti naši južni sosedi začele kmalu viti kolone avtomobilov s slovenskimi registrskimi oznakami, napovedujejo že podatki o številu slovenskih gostov na Hrvaškem v času prvomajskih počitnic in v naslednjih dneh. Po podatkih sistema eVisitor smo Slovenci v času od 1. do 28. maja obdržali visoko drugo mesto med gosti iz tujine. Sistem je v tem času zabeležil 117.519 naših prihodov, opravili pa smo 477.182 nočitev.

Tudi slabše vreme v maju ni vplivalo na prihode Slovencev na Hrvaško, še več, njihovo število se je v primerjavi z letom 2023 še povečalo. V istem obdobju lani smo na namreč na Hrvaškem opravili 82.154 prihodov in 309.814 nočitev. Lani smo sicer Slovenci pri  južnih sosedih opravili 10,5 milijona nočitev in več kot 1,5 milijona prihodov, kar nas postavlja na drugo mesto med tujimi gosti, takoj za turisti iz Nemčije. 

O tem, katere destinacije imamo Slovenci na Hrvaškem najraje, koliko časa traja naš dopust, kakšni gostje smo, koliko potrošimo in ali nas višje cene odvračajo od dopustovanja pri naših sosedih, smo se pogovarjali z Brunom Bonifačićem, direktorjem predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. 

[[image_3_article_66876]]

Katere počitniške destinacije na Hrvaškem so najbolj privlačne za povprečnega slovenskega gosta?

Kvarner, Istra, Zadrska županija, Šibeniško-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija. V zadnjih dveh letih beležimo pomembno rast slovenskih turistov v notranjosti in osrednjem delu Hrvaške, osrednji Istri in dalmatinskem zaledju. 

Kje slovenski gostje opravijo največ nočitev?

Na prvem mestu so apartmaji, sledijo kampi, na tretjem mestu so hoteli. 

Koliko dni v povprečju slovenski gost času poletnega dopusta preživi na Hrvaškem?

Od pet do sedem dni. 

V katero skupino gostov se Slovenci uvrščamo glede na to, koliko denarja porabimo na Hrvaškem? Koliko v povprečju znaša ta znesek?

Povprečni dnevni izdatki glede na državo gostov se gibljejo v razponu od 106 evrov, kolikor povprečno dnevno porabijo gostje iz Slovenije, do 299 evrov za goste iz ZDA. 

[[image_2_article_66876]]

Kakšni smo slovenski gostje v primerjavi z drugimi glede svojih osebnostnih in značajskih lastnosti? Katere naše pozitivne navade bi izpostavili? Katere so negativne?

Slovenci so znani po svoji prijaznosti in gostoljubnosti. Kadar gostujejo v tujini, pogosto poskušajo vzpostaviti prijetno in spoštljivo vzdušje, podobno kot bi to storili doma. Slovenski gostje so običajno zelo spoštljivi do pravil in kulture gostujoče države. So natančni in upoštevajo navodila ter pravila, kar jih dela za zaželene goste. Slovenci radi spoznavajo nove kulture in so odprti za različne izkušnje. Pogosto se zanimajo za lokalno zgodovino, kulinariko in običaje, kar jih naredi zelo zanimive in angažirane turiste.

Slovenski gostje pogosto izkazujejo visoko stopnjo okoljske zavesti. Trudijo se zmanjšati svoj ekološki odtis in se izogibajo nepotrebnemu onesnaževanju. V primerjavi z nekaterimi drugimi narodi so bolj naklonjeni trajnostnemu turizmu. Slovenci imajo močno povezanost z naravo in pogosto iščejo turistične destinacije, ki ponujajo naravne lepote in aktivnosti na prostem. Radi raziskujejo naravne parke, hribe, jezera in druga naravna okolja. Odlični so varuhi Jadranskega morja tudi kot navtičarji. Slovenski gostje so na splošno spoštljivi, okoljsko ozaveščeni in kulturno radovedni, kar so odlične lastnosti, ki jih domačini pogosto cenijo. 

[[image_1_article_66876]]

V zadnjem času slišimo veliko o tem, da dopust na Hrvaškem postaja vse dražji. Ali višje cene odvračajo tudi slovenske goste?

Hrvaška se že dalj časa usmerja v višji in visok nivo turizma ter se oddaljuje od množičnega turizma. Takšna nova kakovost in raznolika ponudba sta povzročili višje cene, ki pa niso izven okvirov drugih konkurenčnih mediteranskih držav. Na cene so vplivali in še vedno vplivajo gospodarski pogoji na trgu, cene energentov in drugih proizvodov ter višji stroški delovne sile.

Ob upoštevanju vsega tega lahko nekatere destinacije na Hrvaškem odvrnejo tudi nekaj slovenskih gostov, vendar to ni splošen trend. Hrvaška si prizadeva ustvariti pravo vzdušje za svoje goste in ponuditi ustrezno razmerje med kakovostjo in ceno. Poleg tega obstaja cela vrsta novih destinacij in turističnih območij, kot so notranjost, osrednja Hrvaška in dalmatinsko zaledje, ki ponujajo zelo atraktivne vsebine po dostopnih cenah. Obstaja veliko razlogov, zakaj Slovenci vedno izbirajo Hrvaško, kot so bližina, naravne lepote, kultura in osebne navezanosti. Spreminjajo se le njihove navade in pričakovanja, kar vpliva na način, kako načrtujejo in preživljajo svoje počitnice.