Varnostni svetovalci iz okoli 80 držav razpravljajo o temeljih za mir v tej državi. V ospredju je mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah švicarskega zunanjega ministrstva je udeležbo na konferenci potrdilo okoli 80 držav, kar je mnogo več kot na prejšnjih treh takšnih konferencah lani na Danskem, v Savdski Arabiji in na Malti.

Mirovni načrt, ki ga je Kijev prvič predstavil konec leta 2022, med drugim predvideva umik ruskih sil z vseh zasedenih ozemelj v Ukrajini - vključno s polotokom Krim, kazni za ruske vojne zločince, odškodnine in varnostna jamstva. Rusija načrt zavrača in ni vabljena na pogovore o njem.

"Ostajamo odločeni, da zaščitimo naše svoboščine in preprečimo zločinski poskus (Vladimirja) Putina, da zgradi svoj novi imperij na naši zemlji," je v prispevku za časnik Neuen Zürcher Zeitung zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, ki vodi današnjo konferenco skupaj s švicarskim zunanjim ministrom Ignaziom Cassisom.

Poudaril je, da ta mirovni načrt ni seznam želja, temveč podrobno izdelan predlog. "Aktivno sodelovanje številnih tretjih držav mu bo dalo ogromno legitimnosti," je dodal. V Davos bo pripotoval tudi Zelenski. V torek naj bi nagovoril udeležence 54. letnega srečanja WEF.

V drugi polovici februarja bosta minili dve leti, odkar se je začel ruski vojaški napad na Ukrajino. Razmere na fronti na vzhodu in jugu države so že mesece v slepi ulici. Kljub srditim bojem z izgubami na obeh straneh skoraj ni prišlo do sprememb na frontni črti, navaja dpa.

Ukrajina Rusiji med drugim očita vedno pogostejšo uporabo prepovedanega solzivca. Ukrajinski generalštab je sporočil, da so od začetka vojne našteli že 626 takšnih primerov. V prvih dneh januarja naj bi jih bilo 51. Granate z dražilnim plinom CS, ki ga marsikje uporablja tudi policija, naj bi ruske sile odvrgle z droni ali izstrelile s topništvom.

Uporaba solzivca v vojni je prepovedana s konvencijo o kemičnem orožju, katere podpisnica je tudi Moskva. Neodvisne potrditve ukrajinskih informacij ni.