Bocvanski predsednik Mokgweetsi Masisi je opozoril Berlin, da bo v Nemčijo poslal 20.000 slonov, potem ko je nemško ministrstvo za okolje v začetku leta predlagalo strožje omejitve pri uvozu lovskih trofej. Masisi meni, da bi takšne omejitve povečale revščino v njegovi državi, poroča STA.

Število slonov se je povečalo zaradi prizadevanj za njihovo ohranitev

Masisi je za nemški časnik Bild pojasnil, da se je število slonov v Bocvani povečalo zaradi prizadevanj za njihovo ohranitev. Dodal je, da je lov pomagal ohranjati število slonov pod nadzorom. Masisi je opozoril tudi, da črede slonov povzročajo škodo na premoženju, saj uničujejo pridelke in teptajo prebivalce. Hkrati je poudaril, da bi morale države, kot je Nemčija, živeti v sožitju z živalmi, tako kot to počnejo v Bocvani.

Leta 2014 je Bocvana prepovedala trofejni lov, vendar je leta 2019 omejitve odpravila zaradi pritiskov lokalnih skupnosti. Zdaj država določa letne kvote za lov in trdi, da je to pomemben vir dohodka za lokalne skupnosti, pri čemer ta praksa poteka pod licenco in strogim nadzorom.

Glede na poročilo organizacije za dobrobit živali Humane Society International iz leta 2021 je Nemčija med državami članicami EU največja uvoznica trofej slonov iz Afrike in trofej na splošno. V Bocvani pa živi več kot 130.000 slonov, kar predstavlja približno tretjino svetovne populacije teh živali. Za zmanjšanje njihove populacije je Bocvana v preteklosti podarila 8000 slonov Angoli, več sto pa jih je ponudila Mozambiku.

Tiskovna predstavnica nemškega ministrstva za okolje je za francosko tiskovno agencijo AFP izpostavila, da ima Nemčija v luči zmanjševanja biotske raznovrstnosti odgovornost, da stori vse, da zagotovi trajnosten in zakonit uvoz lovskih trofej. Dodala je, da ministrstvo še naprej vzpostavlja dialog z afriškimi državami, ki so vključene v uvozna pravila, vključno z Bocvano.

Medtem so več držav, kot so Avstralija, Francija in Belgija, prepovedale trgovino z lovskimi trofejami.