Potem ko je Evropska komisija TikToku zagrozila z ukrepi zaradi nove aplikacije TikTok Lite, ki vsebuje funkcijo nagrajevanja uporabnikov za oglede in všečkanje videoposnetkov, je danes družba Tiktok sporočila, da bo začasno umaknila sporno shemo nagrajevanja. Bruselj medtem nadaljuje postopke proti TikToku zaradi nevarnosti za zasvojenost.

Z ogledom in všečkanjem bi zbirali točke in jih zamenjali za darilne kartice

"TikTok si vedno prizadeva za konstruktivno sodelovanje z Evropsko komisijo in drugimi regulativnimi organi. Zato prostovoljno prekinjamo funkcije nagrajevanja v aplikaciji TikTok Lite, medtem ko obravnavamo pomisleke, ki so jih izrazili," je danes na omrežju X sporočila družba Tiktok.

Do odziva prihaja po tem, ko je komisija v ponedeljek sporočila, da lahko TikToku odredi ukinitev funkcije nagrajevanja, če v 48 urah ne dokaže, da ne predstavlja tveganja resne škode. Aplikacija TikTok Lite, ki se je marca pojavila v Franciji in Španiji, bi namreč polnoletnim uporabnikom omogočala zbiranje točk za oglede in všečkanje videoposnetkov. Te bi lahko nato zamenjali za kupone ali darilne kartice ponudnikov, kot je denimo Amazon.

Evropsko komisijo skrbi, da bo funkcija zasvojila uporabnike

Evropska komisija je v ponedeljek izrazila skrb, da bi funkcija lahko zasvojila uporabnike oziroma kako drugače škodovala njihovemu duševnemu zdravju. Bruselj predvsem skrbi vpliv na otroke. Komisija ob tem zahteva dokaze, da družba upošteva pravila za velike platforme v skladu z Aktom o digitalnih storitvah (DSA).

"Naši otroci niso poskusni zajčki za družbena omrežja. Seznanjen sem z odločitvijo družbe TikTok, da v EU začasno prekine 'nagradni program' v aplikaciji TikTok Lite. Postopki proti TikToku zaradi nevarnosti za zasvojenost se nadaljujejo," je na omrežju X danes sporočil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Pri družbi Tiktok sicer izpostavljajo, da omenjena funkcija ni na voljo mlajšim od 18 let, ter dnevno omejitev pri uporabi te sheme. "S komisijo bomo nadaljevali pogovore," so še zatrdili v izjavi, ki jo je v torek prejela nemška tiskovna agencija dpa.

Če bo Evropska komisija v preiskavi ugotovila, da družba TikTok ni izpolnila obveznosti ocenjevanja in zmanjševanja tveganj v skladu z DSA, ji lahko izreče globo v višini do šest odstotkov njenih globalnih letnih prihodkov, poroča STA.