Beograjski župan Aleksandar Šapić je napovedal pobudo, da Hišo cvetja oziroma mavzolej nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita spremenijo v muzej srbske zgodovine. Tita pa bi po njegovih besedah morali vrniti v hrvaški Kumrovec, kjer se je rodil.

Titov vnuk predlog označil za neumnost in politično igro

"Dal bom pobudo, da enkrat za vselej končamo s to Hišo cvetja in da Josipa Broza vrnemo v Kumrovec, od koder je prišel, ter da Hiša cvetja postane kraj, kjer bodo počivali največji srbski velikani," je v sredo na družbenem omrežju Instagram sporočil Šapić, potem ko je podobno izjavil že med gostovanjem na srbski provladni televiziji Informer.

Šapić je še zapisal, da se postavlja vprašanje, ali bodo v Hiši cvetja počastili srbske heroje, tako da bodo naredili muzej srbske zgodovine, ali bodo tam pustili Tita, ki ga je označil za avstro-ogrskega kaplarja in velikega zločinca novejše srbske zgodovine.

Titov vnuk Josip Joška Broz je za portal srbskega tednika Vreme Šapićev predlog označil za neumnost in politično igro. Vnukinja Tita Svetlana Broz pa je za Vreme ocenila, da s selitvijo Titove grobnice iz Srbije lahko izgubi samo Srbija.

Šapić je trenutno župan Beograda v tehničnem mandatu in kandidat za beograjskega župana vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) na prihajajočih volitvah v beograjsko mestno skupščino, ki bodo 2. junija.

STA