Poletje nas vsako leto obdari s sladkimi darovi, ki jih številne gospodinje predelajo in pripravijo tudi za zimo. Sem sodijo na primer kompoti, ki konzervirajo sadje tudi za več let. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj namigov, kako se lotiti poletnih sadežev.

Priprava kompota, primerna za več vrst sadja

Sadje, v tem primeru breskve, olupite in narežete na tako velike kose kot, kot želite. Rezine nato položite v steklenice in jih zalijete s sirupom, ki ste ga pred tem pripravili. Sirup pa pripravite iz 25 do 30 dag sladkorja na liter vode. Količina sladkorja je odvisna od sladkosti sadežev in vašega okusa.

Ko ste sadeže zalili s sirupom steklenice zaprete ter jih postavite v pisker z vodo, vse skupaj pa postavite na kuhalno ploščo in segrejete. Tako boste sadeže pasterizirani in konzervirali. Ko v stekleničkah opazite majhne mehurčke, je to znak, da je kompot končan. Vse skupaj pustite, da se ohladi. To lahko storite voditi, v kateri ste segrevali pisker, ali stekleničke zavijete v odejo in jih šele naslednji dan pospravite v shrambo.

V sirup v času kuhanja lahko dodate tudi začimbe kot sta cimet ali klinčki.

Navedena metoda je primerna tudi za ostale vtre sadja.

Iz sezonskega sadja lahko pripravite tudi sladke alkoholne pijače

Iz sezonskega sadja pa lahko poleg okusnih kompotov pripravite tudi sladke alkoholne pijače. Tako iz robid, višenj in breskev pričakate likerje.

Za liker iz robid potrebujete 2 kg sadežev in približno pol kilograma sladkorja.  Robide in sladkor izmenično po plasteh vlagate v steklenico, dokler je ne napolnite. Zmes nato prelijete z rumom ter steklenico dobro zaprete in jo za tri tedne postavite na sonce. Zmes lahko občasno premešate. Po treh tednih odcedite tekočino in jo pustite v temi počivati še en mesec.

Količina uporabljenega sladkorja je tudi v tem primeru odvisna od sladkosti sadežev in vašega okusa.

Če pripravljate višnjev liker, morate najprej pustiti zmes višenj in sladkorja na soncu, da se sladkor raztopi. Nato zmes prelijete z žganjem in ponovno pustite počivati. Po nekaj tednih lahko sadeže odcedite. Za jagodni liker potrebujete 400 g jagod, 150 g sladkorja, 7,5 dl žganja in 7,5 dl destilirane vode. Vse sestavine vložitev v steklenico in jo dobro pomešate. Nato jo pustite na soncu 2 tedna in sladka pijača je gotova.

Posebnost pri likerju iz breskev je ta, da zmesi dodate tudi koščice. Tako potrebujete 1 kg breskev, 5 dag zlomljenih koščic, 1 l žganja, cimet in vanilijo. Sestavine tako kot v prejšnjih receptih pustite na soncu počivati 3 tedne in jih nato precedite. Nato pripravite sirup iz pol kilograma sladkorja in 25 dl vode ter ga dodate tekočini in sadežev. Vse skupaj pustite počivati še nekaj dni.