Oplesk fasade je verjetno zadnja stvar, ki bi si jo želeli, saj s seboj prinaša visoke stroške, gradbene odre … Ste morda pomislili na čiščenje fasade? Poglejte, kako so videz bloka osvežili na v Mariboru!

Foto: Uprastan

Verjetno se med sprehodom pogosto obregnete ob videz katerega izmed blokov ali pa z nezadovoljstvom opazujete ne preveč ugledno fasado večstanovanjske stavbe, v kateri prebivate vi. Res je, vzdrževanje fasade na bloku ali večstanovanjski stavbi je pomemben korak za ohranjanje estetskega videza in trajnosti stavbe.

Čiščenje > oplesk

Temeljito čiščenje fasade omogoča ohranjanje prvotnega videza in teksture stavbe. S časom se na fasadi naberejo umazanija, plesen, mah, prah in drugi onesnaževalci, ki ji dajejo utrujen in zaprašen videz. S preprostim opleskom se te nečistoče zgolj prekrijejo, medtem ko se s čiščenjem odstranijo, prvotni videz fasade pa se obrne. To pripomore k ohranjanju lepote in vrednosti stavbe ter daje bolj trajen učinek kot zgolj barvanje.

Čiščenje fasade omogoča tudi odpravo vzrokov težav, kot so plesen, alge in mah. Preprosto prebarvanje fasade ne reši teh težav, saj lahko onesnaževalci še naprej rastejo pod barvo in se sčasoma ponovno pojavijo. V nasprotju s tem pa čiščenje fasade odstrani in ubije mikroorganizme ter preprečuje njihovo ponovno rast. S tem se zagotovi dolgoročna zaščita in prepreči morebitno poškodbo fasade.

Oglejte si primerjavo fasade pred in po čiščenju sami!

PREJ

POTEM

Ekonomično in okolju prijazno!

Ob tem je vredno omeniti, da je lahko čiščenje fasade bolj ekonomična možnost v primerjavi s preprostim opleskom. Prebarvanje fasade zahteva nakup barve in vsega drugega materiala, postavitev odrov, plačilo dela in podobno, kar prinese določene stroške. S čiščenjem fasade se lahko izognemo tem stroškom, saj je pogosto manjši poseg in ne zahteva dodatnega materiala ali dolgotrajnih obnovitvenih del.

čiščenje fasade

Izgled večstanovanjske stavbe po čiščenju fasade, ki so ga opravili v podjetju Uprastan. Foto: Uprastan

Medtem ko mnogi lastniki stavb razmišljajo o preprostem oplesku fasade kot rešitvi za izboljšanje videza, je temeljito čiščenje fasade pogosto boljša in dolgoročno učinkovitejša možnost. Tako so razmišljali tudi etažni lastniki v Mariboru, ki so v sodelovanju s podjetjem Uprastan poskrbeli za ekonomičen in preprost poseg – čiščenje fasade, ki je za seboj pustilo fasado, ki je čista in izgleda kot nova ter zadovoljne lastnike!

Ste pomislili na to, da je čiščenje fasade pogosto tudi najbolj trajnostna izbira, ki hkrati z vsemi drugimi prednostmi varuje tudi okolje? Medtem ko se pri preprostem oplesku porabi nova barva, ki lahko vsebuje škodljive snovi, kot so topila, težke kovine ali druge kemikalije, se pri čiščenju fasade ne uporabljajo takšni agresivni izdelki.

PREBERITE ŠE: »Naš upravnik stavbe ni nikoli dosegljiv …« Kaj storiti?

Postopki čiščenja lahko temeljijo na ekoloških sredstvih, ki so manj škodljiva za okolje. S tem prispevamo k ohranjanju čistega in zdravega okolja ter zmanjšujemo svoj vpliv na naravne vire.


Morda pa je čiščenje fasade izvrstna rešitev tudi za vaš objekt! Za svetovanje in izvedbo se obrnite Uprastan!