Če znanje o trgu nepremičnin ni naša močna točka se, vsaj v trenutnih razmerah in ob trenutnem dogajanju v svetu pred nakupom nepremičnine gotovo ustavimo in se vprašamo, ali je ta korak sploh smiseln. Tako se je pred kratkim na nas s svojo nepremičninsko dilemo obrnil tudi bralec Marko, ki je zapisal:

S partnerko razmišljava o nakupu stanovanja za naju in otroka, ki ga pričakujeva. Vsi okoli naju nama to v trenutni situaciji, ko gredo cene v nebo, močno odsvetujejo, a midva bi nepremičnino vseeno želela kupiti, saj jo bova kmalu zelo potrebovala. Mi lahko razložite, kaj se trenutno dogaja na trgu nepremičnin? Naj stanovanje kupiva ali naj še nekaj časa počakava?

Marko

Nepremičninski strokovnjak odgovarja

Ker je dilema še kako aktualna, smo odgovor poiskali pri lokalnih strokovnjakih za nepremičnine – nepremičninski agenciji CENTURY 21 Maribor City.

V.d. direktorja CENTURY 21 Maribor City in nepremičninski posrednik Boris Lajh nam pojasni, da je nakup nepremičnine v trenutku oziroma situaciji, ko jo potrebujemo, vselej smiseln. Ob tem razloži dogajanje na trgu nepremičnin in tako podkrepi svojo trditev:

»Zgodovina nas uči, da ne glede na trenutna nihanja na trgu nepremičnin, nepremičnina na dolgi rok vrednosti nikdar ne izgubi, kar pomeni, da sta zemlja in posledično kvadratni meter stanovanja vselej najbolj stabilna naložba.«

Boris Lajh še doda, da naj se pri nakupu, v kolikor nam sredstva slednjega seveda dopuščajo, ne oziramo na komentarje o vrtoglavih cenah nepremičnin: »Cene nepremičnin odsevajo razmerje med ponudbo in povpraševanjem, kar pomeni, da glede na trende zadnjih let bistvenih sprememb v cenah ni pričakovati.«

»Zemlja in posledično kvadratni meter stanovanja vselej najbolj stabilna naložba.«

Odlašanje z nakupom se tako ne splača predvsem, če ste prepričani, da se v prihodnje obeta padec cen nepremičnin. Boris Lajh kot izkušen nepremičninski posrednik zatrjuje, da se kaj takega najverjetneje ne bo zgodilo: »Če že, samo za nekaj kratkih trenutkov, globalno in dolgoročno pa cene zagotovo ne bodo padle. Razen umetno, kar se je zgodilo samo v Sloveniji med leti 2009 in 2012. Od takrat naprej pa cene nepremičnin samo rastejo.«

Sklep današnje nepremičninske dileme

Bralčeva nepremičninska dilema je tako razrešena: čakanje na pravi trenutek za nakup nepremičnine predvsem, če slednjo potrebujemo, ni smiselna odločitev, saj lahko glede na veliko povpraševanje po nepremičninah pri nas, priložnost za nakup želene nepremičnine zgolj izgubimo.

Gibanje cen nepremičnin v zadnjih letih ostaja razmeroma stabilno in v zadnjem desetletju nekoliko raste, padcev pa v prihodnje ne gre pričakovati. Nekaj pa ostaja gotovo: investicija v nepremičnino je vedno smiselna, saj slednja na dolgi rok vrednosti ne izgubi.