Se spogledujete z novim stanovanjem, hišo ali parcelo? Preberite nasvete nepremičninskih agentov Century 21 in preverite, na kaj vse morate biti pozorni še pred nakupom.

Trenutek, ko v življenju načrtujemo nakup nepremičnine, pa naj bo to zemljišče, stanovanje ali hiša, je neponovljiv. Po eni strani čudovit, saj z njim začenjamo novo poglavje svojega življenja, po drugi strani pa izjemno stresen in negotov. Ali je z nepremičnino vse tako, kot mora biti? Se v ozadju skriva kaj, česar ne vemo? Je vse opravljeno po pravilih? Kaj sedaj?

Pri odgovorih na vsa vprašanja, ki se porajajo še pred dejanskim nakupom nepremičnine, vam bodo najbolje svetovali strokovnjaki za področje nepremičnin, ki se s prodajo in nakupom srečujejo dnevno. Ni potrebno, da se procesa nakupa lotite sami, saj boste z nepremičninskim agentom, ki mu zaupate, to obdobje svojega življenja prebrodili veliko lažje.

Da bi nam lažje orisali, kaj vse je pred nakupom nepremičnine dobro vedeti, v priznani nepremičninski agenciji Century 21 Maribor za nas opišejo postopek nakupa nepremičnine.

1. Ogled nepremičnine

Prva, za nas najbolj ključna faza je gotovo ogled nepremičnine, pri čemer mariborski nepremičninski agenti poudarjajo, da naj bomo pri ogledu pozorni na podrobnosti in na nekoliko bolj skrite stvari kot so vlaga v kopalnici, vlažne ali celo plesnive stene, stanje električnih napeljav, strehe, fasade, tal in podobno, nikakor pa se ni slabo s trenutnim lastnikom temeljito pogovoriti o sami soseski, o sosedih in morebitnih problemih na tem področju.

2. Pogled v »papirje«

Po ogledu stanovanja, ko se naše vzhičenje nad morebitno bodočo nepremičnino poleže, je čas, da vestno preverimo pravno stanje nepremičnine, pri čemer vam lahko prav tako pomaga vaš nepremičninski agent. Dobro je preveriti lastništvo nepremičnine, za kar potrebujete parcelno številko, to pa preverite v zemljiški knjigi oziroma na portalu GURS.

Z iskanjem te informacije vam bo jasno, ali nepremičnina skriva kakšne »pravne skrivnosti« kot so plombe, služnostne poti, hipoteke in podobno. Pri preverjanju pravnega stanja bodite temeljiti in se ne zanašajte na dober vtis o lastniku, ki ste ga dobili ob ogledu nepremičnine, pri vseh dvomih, ki se pojavijo ob najdenih informacijah, pa brez strahu kontaktirajte svojega nepremičninskega agenta, opozarjajo v Century 21 Maribor.

Se trenutno podajate v nakup nepremičnine? Ni potrebno, da se ga lotevate sami. Zaupajte strokovnjakom za področje nepremičnin – nepremičninskim agentom agencije Century 21 Maribor, ki bodo z vami vsak korak nakupa.

Ko preverite vse to, je čas, da prodajalca povprašate tudi o drugih listinah kot so recimo gradbeno in uporabno dovoljenje, energetska izkaznica, potrdilo o namenski rabi in podobno. Odgovora »dobite ob nakupu« nikar ne sprejmite, saj je ogled vseh teh dokumentov še pred nakupom za vas ključen. Vedite tudi, da se lahko za vse listine, v kolikor jih lastnik nepremičnine oziroma prodajalec nima, zaprosi na upravni enoti.

3. Čas za pravo

Ko ugotovite, da »štima« prav vse, še nikar ne zbirajte denarja na kup, saj je najprej čas za pripravo pogodbe. Iskanje temeljitih pravnih služb prepustite vašemu nepremičninskemu agentu, ki bo skladno s svojimi dolgoletnimi izkušnjami poiskal točno takega pravnika oziroma notarja, ki ga potrebujete.

Šele ko je pogodba sestavljena in podpisana s strani kupca in prodajalca, se prodajalcu oziroma agenciji, ki nepremičnino posreduje, nakaže ara. Prvič slišite za ta izraz? Gre za vsoto, ki običajno predstavlja 10 odstotkov prodajne vrednosti nepremičnine in se jo vselej plača še pred izplačilom celotnega zneska nepremičnine.

Po tem, ko pogodbo prejme še pristojni davčni urad, lahko kupec poplača še preostanek zneska nepremičnine, nato pa sledi vpis v zemljiško knjigo, ki ga opravite bodisi na sodišču ali pa pri notarju. Nepremičninski agenti agencije Century 21 Maribor še posebej podčrtajo, da naj tega koraka nikar ne pozabimo, kar se kupcem zaradi vzhičenosti ob nakupu rado zgodi.

4. Čestitke, nepremičnina je vaša!

Tako, sedaj je čas za odpiranje šampanjca, še prej pa je dobro o zamenjavi lastnika nepremičnine obvestiti vse, ki jih to zadeva – komunalna podjetja, RTV, telekomunikacijske in druge posrednike in podobno.

So vas vsi ti koraki prestrašili? Brez skrbi, ob izbiri izkušenega nepremičninskega agenta, ki jih v mariborski podružnici priznane agencije Century 21, bo postopek nakupa tekel kot po maslu, saj bo večino teh korakov za vas opravil kar nepremičninski agent. Tako boste lahko zares gotovi, da je vse »po regelcih«!