Paradižnik načeloma ne spada v hladilnik, ker se njegov okus, tekstura in hranilne lastnosti lahko poslabšajo pri nizkih temperaturah. Obstaja več razlogov, zakaj paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku:

Izguba okusa

Nizke temperature v hladilniku lahko poslabšajo okus paradižnika. Zavirajo namreč proizvodnjo arome, kar lahko vodi do manj sladkega in manj okusnega paradižnika.

Sprememba teksture

Hladilnik lahko pospeši razgradnjo škroba v paradižniku, kar povzroči spremembo njegove teksture. Paradižnik v hladilniku postane bolj moker in mehak.

Izguba hranil

Nizke temperature lahko pospešijo razgradnjo hranil v paradižniku, zlasti vitamina C in antioksidantov. To lahko vodi do izgube hranilnih vrednosti in zmanjšanja prehranske koristi.

Počasnejše zorenje

Paradižnik, ki ga shranjujemo pri sobni temperaturi, lahko bolje dozori in ohrani svojo svežino dlje časa, kot če bi ga hranili v hladilniku. Nizke temperature upočasnijo proces zorenja paradižnika.

Če želite ohraniti svežino in okus paradižnika, ga raje hranite na hladnem in suhem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe. Če imate paradižnik, ki je že zrel, vendar ga ne nameravate takoj porabiti, ga lahko hranite na sobni temperaturi za nekaj dni. Če ga želite ohraniti dlje časa, ga lahko zamrznete ali ga pripravite v omake, konzerve itd.