Kako Hamburg kljubuje naraščajoči morski gladini?

Uredništvo , 11.02.22 ob 03:00

Dvig morske gladine Hamburgu s trenutno strategijo ne bo povzročal prevelikih preglavic, saj s sodobnimi arhitekturnimi rešitvami kažejo, kako se boriti proti neizogibnemu.

Kako Hamburg kljubuje naraščajoči morski gladini?

Podnebne spremembe povzročajo segrevanje morij, posledično pa prispevajo k taljenju ledenikov – vse to vodi v dvigovanje morske gladine, ki že ogroža številna obalna mesta, v prihodnjih desetletjih pa bomo posledice dviga najverjetneje občutili prav vsi. Pametna mesta se tako na prihodnost pripravljajo že sedaj, v New Yorku tako gradijo posebne nasipe in zidove, v Hamburgu pa so se problema lotili nekoliko drugače.

V drugem največjem nemškem mestu so se poslužili inovativne kombinacije sodobnih ter tradicionalnih gradbenih tehnik ter ustvarili HafenCity, mesto na skoraj 1,6 milijona kvadratnih metrov velikem (delno) umetnem otoku, ki se nahaja na reki Labi ter je takoj pridobil naziv najbolj edinstvenega ter inovativnega sistema za zaščito pred dvigom morske gladine ter pred poplavami.

Mesto na vodi – ne, to niso Benetke

HafenCity, ki daje zavetje filharmoniji Elbe, Unileverju ter založbi Spiegel Gruppe, ni čista novost, saj se je projekt z zametki gradnje začel že v letu 2000, medtem ko lahko konec pričakujemo v letu 2025. Takrat bo na novem otočku stalo kar celotno okrožje s 6000 stanovanji za približno 14 tisoč prebivalcev, na otoku pa bo lahko delalo kar 45 000 ljudi. Dodatno vrednost HafenCityju daje tudi dejstvo, da je arhitekturno čudo zgrajeno kar na temeljih starega skladišča, s čimer celoten projekt sledi zavezam trajnosti.

Video in več zanimivih informacij o HafenCityju najdete na naslednji povezavi.

Novost se nahaja na stoletja starih nasipih, ki so v zgodovini kljubovali vremenskim ujmam, a sčasoma dvigu morske gladine ne bodo več kos, medtem ko ji HafenCity z nekoliko dvignjenimi temelji bo – novogradnje, ceste ter javne površine se namreč nahajajo več kot 8 metrov nad vodno površino, stare zgradbe, zgrajene v 19. stoletju, pa so bile tekom projekta okrepljene tako, da bodo uspešno prestale morebitne poplave.

Foto: Pixabay

Novo okrožje Hamburga je vzorni primer urbanističnega načrtovanja ob podnebnih spremembah in pričakovanem dvigu morske gladine – že res, da se Hamburg nahaja več kot 100 kilometrov stran od morja, pa vendar je zaradi svoje lege ter prisotnosti velike reke potencialna tarča za plimovanje, močne padavine ter nevihte, zato je vsakršno preventivno načrtovanje v luči podnebnih sprememb več kot smiselno.

Vir: Ekovjesnik, HafenCity