Vroče opozorilo: naš kontinent se segreva dvakrat hitreje kot ostali

Uredništvo , 12.07.23 ob 03:30

Svetovna meteorološka organizacija opozarja, da se Evropa segreva dvakrat hitreje kot ostali kontinenti.

Vroče opozorilo: naš kontinent se segreva dvakrat hitreje kot ostali

Po poročilu, ki sta ga izdali Svetovna meteorološka organizacija (WMO) in Evropska služba za podnebne spremembe Copernicus, so številne države v regiji v letu 2022 doživele najtoplejše leto v zgodovini merjenja temperature. Na srečo rastoča popularnost obnovljivih virov energije prinaša žarek upanja …


Leta 2022 je bila temperatura v regiji približno 2,3 °C višja od predindustrijskega povprečja, ki se uporablja kot referenčna vrednost za Pariški sporazum.


Poročilo izpostavlja, da podnebne spremembe povzročajo velike človeške, ekonomske in okoljske posledice. »Poletje je bilo najbolj vroče, kar smo jih kdaj koli zabeležili: visoke temperature so še poslabšale hude in razširjene sušne razmere, spodbujale uničujoče požare, ki so povzročili drugo največje območje požarov v zgodovini, in povzročile na tisoče smrti zaradi vročinskega stresa,« je za podatke preteklega leta dejal generalni sekretar WMO, Petteri Taalas.


Belgija, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Luksemburg, Portugalska, Španija, Švica in Združeno kraljestvo so lani doživele najtoplejše leto v zgodovini merjenja temperature, poletje pa je bilo najbolj vroče v zgodovini.


2022 – leto vročine

Letna povprečna temperatura za Evropo v letu 2022 je bila med drugo in četrto najvišjo v zgodovini merjenja.

Ob tem so bile padavine na večjem delu regije v letu 2022 podpovprečne – Francija je doživela najbolj suho obdobje od januarja do septembra, medtem ko je Združeno kraljestvo doživelo najbolj suho obdobje od januarja do avgusta od leta 1976, kar ima daleč segajoče posledice za kmetijstvo in proizvodnjo energije.

Hkrati so evropski ledeniki izgubili približno 880 kubičnih kilometrov ledu od leta 1997 do 2022. Najbolj prizadete so bile Alpe, kjer je povprečna debelina ledu upadla za 34 metrov. Leta 2022 so alpski ledeniki dosegli rekordno izgubo mase v enem letu, ki so jo povzročili pomanjkanje snega pozimi, izjemno toplo poletje in prah iz Sahare.

Naj nadaljujemo z zaskrbljujočimi podatki? Taljenje grenlandske ledene plošče je prispevalo približno 14,9 mm k globalnemu dvigu morske gladine. Povprečne temperature morske površine v Severnem Atlantiku so bile najvišje doslej, velik del morja pa je bil prizadet zaradi močnih toplotnih valov. Stopnje segrevanja površine oceana, še posebej v vzhodnem Sredozemlju, Baltskem morju, Črnem morju in južnem Arktičnem oceanu, so bile več kot trikrat višje od svetovnega povprečja.


Na podlagi podatkov v nujnih dogodkih so meteorološke, hidrološke in vremenske nevarnosti v Evropi leta 2022 povzročile 16.365 poročanih smrtnih primerov in neposredno prizadele 156.000 ljudi.


Rekordna vročina, s katero so se Evropejci soočili lani, je bila eden glavnih vzrokov za smrtne žrtve, povezane z vremenom. Na podlagi podatkov v nujnih dogodkih so meteorološke, hidrološke in vremenske nevarnosti v Evropi leta 2022 povzročile 16.365 poročanih smrtnih primerov in neposredno prizadele 156.000 ljudi.

Za konec – vzpodbuda

Vseeno pa čisto vse ni popolnoma črno … Upanje za prihodnost napreč prinašajo obnovljivi viri energije. Obnovljiva energija je lani proizvedla več električne energije kot zemeljski plin. Veter in sončna energija sta v letu 2022 predstavljala 22,3 odstotka električne energije v Evropski uniji, medtem ko je zemeljski plin prispeval 20 odstotkov.

Vir: UN