Medtem ko se v Mariboru sistem javne izposoje koles napoveduje že leta, končno pa bi ga naj dobili letos pomladi, druga evropska mesta le še povečujejo ponudbo koles. V Strasbourgu so tako nedavno kupili kar 200 električnih koles za najem …

Kolesa, ki jih v najem ponuja strasbourški Velhop. Foto: Twitter/@biketrainbike

Eno izmed pomembnejših mest evropske demokracije, Strasbourg, je hkrati tudi eno bolj zelenih mest v naši bližini, ki se lahko pohvali z izjemno obširnim sistemom izposoje koles. Še lani je bilo v mestu na voljo približno 300 koles, ki so si jih prebivalci lahko izposojali po nizki ceni, študenti in v trenutni situaciji tudi zdravstveni delavci pa so si jih lahko izposodili še ceneje.

V letošnje leto je Strasbourg stopil še bolj trajnostno, saj so že vozečim kolesom dodali kar 200 novih – tokrat električnih, nakup pa je spremljala še razširitev sistema z nekaj novimi postajališči za kolesa. Celotna investicija je ocenjena na približno 300 000 evrov, mestno vodstvo pa je ob predstavitvi novosti poudarilo, da so v preteklem letu, ki je meščane prisililo v socialno distanciranje, potreba po dobri kolesarski infrastrukturi kot alternativi javnemu prevozu precej narasla. Kolesarski promet v mestu se je povečal za kar 20-odstotkov, hkrati pa so zabeležili tudi zmanjšanje škodljivih emisij, zato se je spodbujanje novorazrasla kolesarske kulture v mestu zdelo kot logičen korak.

Izposoja kolesa kot test pred nakupom svojega

Vodstvo je povedalo tudi, da so v nakupu električnih koles skušali poiskati več različnih modelov, s katerimi bodo skušali prebivalcem ponuditi več možnosti, da najdejo svojega priljubljenega in si ga morda v prihodnosti privoščijo tudi sami. Sistem izposoje koles v Strasbourgu je sicer nekoliko drugačen kot pri nas, ko se plačuje po urah ali s pomočjo posebnih mesečnih kart – tam boste za trimesečno izposojo kolesa odšteli približno 100 evrov (letošnja posebna ponudba) ali 50 evrov na mesec, obstajajo pa tudi aranžmaji, v katerih lahko električna ali navadna kolesa, nad katerimi bdi podjetje Velhop, najamete za krajše obdobje.

Strasbourški sistem izposoje koles z vsemi novitetami lahko spoznate na uradni strani podjetja Velhop na naslednji povezavi. O prizadevanjih strasbourškega zelenega vodstva lahko preberete na naslednji povezavi

Več uspešnih sistemov izposoje koles najdemo tudi v Sloveniji, nekaj primerov dobre prakse pa smo poglobljeno predstavili tudi v našem članku DNEVNA: Izposoja koles manjka le še v Mariboru. Spomladi bi si naj v Mariboru obetali 15 postajališč s kolesi, ki bi bila med seboj oddaljena manj kot 500 metrov, sistem pa bi se tokom časa postopoma širil. Tako bi bilo v začetku na voljo 130 koles, izposoja do ene ure pa bi bila ob letni naročnini v višini treh evrov brezplačna. Sistem izposoje bo pomembno dopolnila tudi mobilna aplikacija, s katero bo mogoče preveriti stanje koles, ki so na voljo, kolo rezervirati in podobno.

Vir: 20Minutes