V letošnjem letu Evropa dosega rekord v številu električnih avtobusov

Uredništvo , 22.12.20 ob 03:00

2020 je v Evropo prineslo skoraj 2000 novih električnih avtobusov, kar je veliko več kot v preteklih letih. Testiranje TAM-ovega mestnega električnega avtobusa pa smo letos lahko opazovali tudi v Mariboru …

Kljub pandemiji se letos podirajo vsi rekordi trajnostne mobilnosti. Tako bi naj bilo do konca letošnjega leta v Evropi registriranih kar 2000 električnih avtobusov, medtem ko je ta številka v prejšnjih letih ostajala blizu 1600. Strokovnjaki zaradi stiske avtomobilske industrije v prihodnjem letu sicer pričakujejo nekoliko nižje številke, a letošnji rekord vzbuja upanje, da trajnostna mobilnost v Evropi postaja norma.

Leto 2019 se je zaključilo s 1687 registriranimi električnimi avtobusi, medtem ko tokratno koledarsko leto v Evropi zaključujemo s 400 električnimi avtobusi, s čimer podiramo nov rekord.

V prvih devetih mesecih je bilo od vseh registriranih vozil prvega razreda v Zahodni Evropi električnih avtobusov kar 12 % oziroma 1047 vozil, kasneje pa je promet zaradi pandemskih okoliščin malce upadel. Trenutno je na poti na ceste spet dobršno število električnih avtobusov, kar 156 jih je namenjenih na Nizozemsko, ki letos kraljuje s številom novih električnih avtobusov. Sledi ji Švedska, ki bo v prihodnjih dneh prejela pošiljko kar 145 električnih avtobusov. 102 električnih avtobusov gre na Norveško, 130 Solarisovih pa v poljsko Varšavo.

Posledice pandemije bodo v trajnostni mobilnosti vidne že kmalu

Če je bilo 2020 za električne avtobuse izjemno, pa bo prihodnje leto malo manj. Tveganje, ki ga povzroča potovanje z javnim prevozom ali zaprtje le tega ponekod, sta močno zmanjšala vsesplošni promet, s tem pa v finančno stisko spravila marsikatero podjetje. V kombinaciji s krizo avtomobilske industrije tako strokovnjaki napovedujejo opazno manjše investicije v trajnostno mobilnost ter nova električna vozila.

Trenutno je na poti na ceste spet dobršno število električnih avtobusov, kar 156 jih je namenjenih na Nizozemsko, ki letos kraljuje s številom novih električnih avtobusov. Sledi ji Švedska, ki bo v prihodnjih dneh prejela pošiljko kar 145 električnih avtobusov. 102 električnih avtobusov gre na Norveško, 130 Solarisovih pa v poljsko Varšavo.

Smo pa lahko na mednarodno prepoznavne električne avtobuse ponosni tudi v Mariboru, saj je lokalno podjetje TAM Europe v poletnih mesecih na naših ulicah testiralo enega od novejših modelov. Več o tem lahko preberete v našem prispevku FOTO: TAM na mariborskih cestah testiral mestni električni avtobus.

Vir: Sustainable bus