Na mariborskih cestah je bilo v preteklih dneh mogoče opaziti nov električni avtobus, ki so ga v celoti zasnovali v lokalnem podjetju TAM-Europe, trenutno pa domače ulice izkorišča za testiranje. Ste ga morda kje videli tudi vi?

Podjetje TAM-Europe je nedavno na mariborske ulice poslalo električni avtobus VERO, ki je še posebej prilagojen za majhna mesta z ožjimi ulicami. V podjetju povedo, da je avtobus VERO v celoti plod lastnega znanja, njihovega razvojno raziskovalnega oddelka ter slovenske industrije.

»Ta koncept nas ločuje od konkurence, saj dizelskega avtobusa ne pretvorimo v električnega. Prav tako ima naš avtobus nekaj edinstvenih lastnosti, med drugim možnost izbire 4 različnih dolžin vozila z zadnjim in sprednjim krmiljenjem koles. Takšen edinstven dizajn je idealen za majhna mesta s tesnimi zavoji in ožjimi ulicami,« razložijo v TAM-Europe.

VERO ne vozi le po Mariboru, saj TAM-Europe na različnih lokacijah po svetu testira kar tri modele tega avtobusa. »S programom razvoja in kasneje tudi testiranja električnega avtobusa VERO smo v podjetju pričeli pred štirimi leti. Trenutno smo proizvedli in v različnih delih sveta testiramo tri enote avtobusa VERO,« pojasnjujejo in dodajo: »Testne vožnje so v trenutni fazi razvoja namenjene predvsem preizkušanju vozila in potencialnim prilagoditvam, da lahko  kasneje, ob redni uporabi kljubuje različnim situacijam in razmeram.«

Novi VERO, foto: TAM-Europe

Novi VERO, foto: TAM-Europe

Novi VERO, foto: TAM-Europe

VERO, ki se testira doma

Prvi model avtobusa VERO že šest mesecev prevaža potnike na Malti v sklopu rednega linijskega prometa. Pred tem so ga v podjetju TAM-Europe preizkusili še v Nemčiji, Švici, na Irskem in v Dubaju. »VERO 2, naš drugi električni avtobus, je pred kratkim pristal v Dubaju, kjer pričenja svoje šest mesečno preizkusno obdobje, po katerem si želimo postati del flote podjetja Emirates,« dodajajo v podjetju in pripomnijo, da je VERO 3 tretji električni avtobus, ki ga je mogoče opaziti tudi na slovenskih cestah, saj gre za model, ki ga podjetje testira kar doma.

»Vsekakor se bomo v podjetju TAM Europe še naprej trudili, da z lastnim znanjem razvijamo in proizvajamo vozila najvišje kakovosti, ki smo jih pripravljeni dobaviti v katerokoli evropsko mesto, tudi v mesto Maribor,« nam zaupajo v podjetju.

Lahko sodoben, električen in predvsem lokalen avtobus v polnem delavniku kmalu pričakujemo na mariborskih cestah? »Vsekakor se bomo v podjetju TAM Europe še naprej trudili, da z lastnim znanjem razvijamo in proizvajamo vozila najvišje kakovosti, ki smo jih pripravljeni dobaviti v katerokoli evropsko mesto, tudi v mesto Maribor,« nam zaupajo v podjetju.