Očitno bodo sončne celice že kmalu obvezna oprema vsakega doma. No, morda pri nas še ne, v Tokiu pa zagotovo!

Tokijske oblasti so namreč nedavno sprejele odločitev, da bo čez dve leti v letu 2025, začelo veljati novo pravilo, po katerem bo vgradnja sončnih celic na strehe novih domov obvezna, zanjo pa bodo morala poskrbeti kar podjetja, ki se ukvarjajo z gradnjo domov.

Japonska želi očistiti svoj sloves onesnaževalke

S to odločitvijo si želijo v Tokiu napraviti korak naprej proti zelenemu prehodu, v mislih pa imajo predvsem zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Japonska je peta največja onesnaževalka z emisijami ogljikovega dioksida na svetu.

Japonska je namreč peta največja onesnaževalka z emisijami ogljikovega dioksida na svetu, v preteklosti pa so se zavezali, da bodo vse do leta 2050 skušali doseči podnebno nevtralnost, do leta 2030 pa upajo tudi, da jim bo količino emisij uspelo vsaj prepoloviti.

Odgovornost na gradbenih podjetjih, ne stanovalcih

Tokijska odločitev bo močno vplivala predvsem na gradbena podjetja, ki jih je v mestu približno 50, ta pa bodo morala s sončnimi paneli opremiti domove s strehami, velikimi do 2000 kvadratnih metrov, medtem ko bodo strehe, manjše od 20 kvadratnih metrov, izvzete.

Da bo cilj lažje uresničen, Tokio obljublja tudi subvencije za pomoč, kar je pravi korak, saj ima trenutno v mestu sončne celice le 4 % vseh stavb, ki imajo sicer popoln potencial za namestitev solarne elektrarne.

Vir: Balkan Green Energy News