V EU sonce in veter premagujeta fosilna goriva

Uredništvo , 28.06.23 ob 03:34

Dobra novica! Energija, proizvedena iz obnovljivih virov, je v EU v maju presegla skupno proizvodnjo energije iz fosilnih goriv!

V EU sonce in veter premagujeta fosilna goriva

Energija iz vetra in sonca je v Evropski uniji v maju presegla skupno proizvodnjo energije iz fosilnih goriv, kažejo podatki organizacije Ember. To je prvi celoten mesec v zgodovini, ko se je s pomočjo obnovljivih virov energije proizvedlo več elektrike kot z vsemi fosilnimi gorivi skupaj, pri čemer je skoraj tretjina električne energije v EU prišla iz vetra in sonca. Fosilna goriva so dosegla rekordno nizko vrednost – 27 odstotkov.

Podatki Emberja kažejo, da so rast sončne energije, močna zmogljivost vetra in nizka poraba električne energije prispevali k doseženemu rekordu. Samo sončna energija je v maju prispevala 14 odstotkov električne energije v EU, kar je že samo po sebi rekordna vrednost! Tudi brez poletnega sonca je sončna energija prvič presegla proizvodnjo električne energije iz premoga, ki je v preteklem mesecu znašala le desetino skupne proizvodnje.

Kaj pravijo številke?

Proizvodnja električne energije iz vetra se je prav tako povečala v primerjavi z majem lani, vendar ni dosegla rekorda, ki je bil dosežen januarja letos, ko je vetrna energija prispevala 23 odstotkov električne energije v EU.

K manj električne energije iz fosilnih goriv je privedlo tudi obsežno vlaganje v infrastrukturo za izkoriščanje obnovljivih virov energije, česar bo skladno s prizadevanji EU v prihodnosti še več.

PREBERITE ŠE: V juniju pod drobnogledom naša morja

Kot primer lahko navedemo, da je Portugalska leta 2022 namestila 0,9 GW sončnih fotovoltaičnih sistemov, s čimer je povečala svojo sončno zmogljivost za več kot 50 odstotkov na 2,5 GW – dovolj, da napaja približno 1 milijon domov. Ta dodatna zmogljivost je pripomogla k temu, da je bila proizvodnja električne energije iz vetra in sonca v državi aprila več kot 50 odstotkov celotne proizvodnje električne energije.

Tudi druge države EU, vključno s Španijo, Švedsko in Belgijo, so letos dosegle rekordno visoke vrednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

Proizvodnja električne energije iz premoga je vse manjša in je nedavno znašala le 10 odstotkov, medtem ko je delež plina dosegel najnižjo vrednost vse od leta 2018 – 15 odstotkov.

Vir: Euronews