Medtem ko pri nas poteka debata, ali je bilo suho listje pobrano dovolj hitro, ali ne, ga v Parizu že nekaj časa uspešno pretvarjajo v mestni kompost.

Jesenska drevesa so nadvse očarljiva, a postanejo, ko suho listje odpade, nadvse nadležna. Sploh v središčih mest, kjer ustvarijo mokro in spolzko brozgo, nevarno za pešce in kolesarje, ki po vrhu ustvari še neestetski videz. Pariško vodstvo pa je tudi v odpadajočem listju našlo nekaj pozitivnega. V letošnjem letu so namreč nabrali kar 100 ton suhega listja, ki so ga odpeljali na posebno odlagališče, kjer bodo iz njega ustvarili kompost.

Mestni kompost za mestne vrtove

Pariz, ena najbolj zelenih evropskih prestolnic spet navdušuje z novo zeleno potezo. Po ocenah, da letno poberejo kar 450 ton suhega listja (nikar se ne čudite nad številko, z obsežnim ozelenjevanjem in zelenim mestnim središčem so kilogrami kar jasni), se je vodstvo odločilo, da bi veljalo nabrano listje uporabiti za kaj koristnega. Tako so v enem od mestnih odlagališč odpadkov napravili prostor, kamor po novem odlagajo nabrano listje ter pridelujejo kompost. Več o akciji lahko, če obvladate francosko, preberete tudi na uradni pariški strani, kjer so zapisali nekaj o akciji Feuilles sur Seine.

To še ni vse, pobrano listje na odpad ni odvedeno s klasičnimi tovornjaki, ampak je naloženo na posebno rečno vozilom, kar hkrati poskrbi za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v prometu. Čemu kompost? Zelena strategija v Parizu predvideva javne vrtove, vrtove na strehah in majhne vrtičke na balkonih, pri tem pa bo z vsemi potrebščina uslužno pomagala kar občina. Po novem tako tudi s pristnim pariškim kompostom.

Vir: Ekovjesnik